Favicon

Events

september

01julallday30sepDIY TRIP LAONA AKAMAS

01julallday30sepDroushia, Fyti and Statos- Ayios Photios!!!

29sep7:30 pmFESTIVALS CELEBRATING OUR TRADITIONS

29sep8:00 pmEvent for the World Tourism Day

Follow Us
GO UP
Image Alt

Φύση

Απολαύστε τη μαγευτική φύση της Πάφου

Η τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και το πανέμορφο παρθένο τοπίο της επαρχίας Πάφου την καθιστούν μια πραγματική απόλαυση για τους φυσιολάτρες.

Η χλωρίδα της Κύπρου – ο παράδεισος των βοτανολόγων

Υπάρχουν σχεδόν 2.000 είδη αγριολούλουδου στην Κύπρο, από τα οποία τα 140 είναι ενδημικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των αγριολούλουδων στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο δεν υπερβαίνει τα 2900, η Κύπρος είναι ένας παράδεισος λουλουδιών και βοτάνων.
Ένας μεγάλος αριθμός ανθοκομικών φυτών έχει φαρμακευτικές ιδιότητες με ευρεία χρήση, ενώ πολλά φυτικά προϊόντα και αιθέρια έλαια επεξεργάζονται και πωλούνται στην περιοχή.
Η πλούσια μυθολογία που συνδέεται με την Κύπρο είναι περίπλοκα συνυφασμένη με τη χλωρίδα της, ειδικά στις ιστορίες με την Αφροδίτη.
Η χλωρίδα απεικονίζεται επίσης σε πολλά αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα στην Πάφο και στις μέρες μας διοργανώνονται γιορτές την άνοιξη με κεντρικό ήρωα τα άγρια λουλούδια. Η κόκκινη «Tulipa Cypria» φύεται στην περιοχή του Ακάμα, ενώ το είδος «Tulipa agenensis» στην περιοχή Πολέμι.

Στην περιοχή της Πάφου υπάρχει μεγάλη ποικιλία άγριων λουλουδιών, μερικά από τα οποία είναι πολύ σπάνια. Μεταξύ των κοινών αγριολούλουδων που μπορεί κανείς να δει σχεδόν παντού, είναι τα εξής:

Λαψάνα/Sinapis alba, με σειρές μικρών, κίτρινων λουλουδιών.

Σιμιλλούδι/Chrysanthemum coronarium, με κίτρινα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες.

Λαλές/Anemone coronaria/Ανεμώνη η στεφανωματική. Φύεται σε διάφορα χρώματα.

Ξυνούδιν/Oxalis/Οξαλίδα.
Κίτρινα άνθη.

Αρκόσκορδος/Allium neapolitanum/Αγριόσκορδο με λευκά άνθη.

Ρασίν/Calicotome villosa/Ασπάλαθος. Ένας ακανθώδης θάμνος με μια πληθώρα όμορφων κίτρινων λουλουδιών

Ξισταρκά/Cistus sp./Κίστος.
Λευκά ή ροζ λουλούδια.

Κάππαρκα/Capparis spinosa/Κάπαρη. Τα εντυπωσιακά λουλούδια της είναι λευκά με ροζ στήμονα.

Σπάνια άγρια λουλούδια που απαντώνται είναι ένα είδος άγριας κόκκινης τουλίπας (Tulipa Cypria) και διάφορα είδη ορχιδέων.

Μεταξύ των κοινών κυπριακών θάμνων είναι η Mersine/Myrtus communis/Μυρσίνη

Φυσικές ομορφιές

Η επαρχία της Πάφου διεκδικεί μερικά από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά σημεία που δεν πρέπει να χάσετε:

Πέτρα του Ρωμιού

Πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο στη νότια όχθη της Κύπρου, που σύμφωνα με το μύθο, ερρίφθη κατά των πειρατών από τον Διγενή Ακρίτα, έναν θρυλικό βυζαντινό ήρωα. Η θέα από το βράχο στον παλιό δρόμο προς τη Λεμεσό την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι τόσο μαγευτική, που πιστεύεται ότι είναι εκεί όπου η θεά Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα.

Κανταρκαστοί

Πρόκειται για παραλιακή τοποθεσία με βραχώδη, τραχιά παραλία και θαλάσσια σπήλαια που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση. Τα σπήλαια βρίσκονται γύρω από ένα μικρό κόλπο. Οι διάσπαρτοι βράχοι στη θάλασσα προσδίδουν στη σκηνή μια σχεδόν εξωπραγματική μεγαλοπρέπεια. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο μικρό νησάκι Άγιος Γεώργιος της Πέγειας (Γερόνησος). Υπάρχουν μικρές θαλάσσιες σπηλιές προς τα ανατολικά προς Κόλπο των Κοραλλιών και προς τα δυτικά προς τον Ακάμα.

Λάρα

Βρίσκεται στα δυτικά των Κανταρκαστών προς τη χερσόνησο του Ακάμα. Το σημείο είναι απομονωμένο, άγριο και επιβλητικό, με υπέροχη αμμώδη παραλία στον μικρό κόλπο. Στην περιοχή αυτή φωλιάζουν χελώνες, ιδιαίτερα οι απειλούμενες Chelonia mydas (πράσινη χελώνα).

Η χερσόνησος του Ακάμα

Στο δυτικό άκρο της Κύπρου, αυτή η εκπληκτική περιοχή είναι δυσπρόσιτη, αλλά και επιβλητική και άγρια. Η ακτή είναι βραχώδης.

Διαβάστε περισσότερα για τη χερσόνησο του Ακάμα

Το φαράγγι του Άβακα

Ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους περίπου 2 χμ., πλάτους από 3 έως 10 μέτρα και ύψους πάνω από 80 μέτρα στο πιο βαθύ σημείο του. Το διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός, ο οποίος εκβάλλει στη θάλασσα μεταξύ του Ακρωτηρίου Δρέπανα και της Λάρας. Το φαράγγι είναι προσβάσιμο μέσω ενός επαρχιακού δρόμου που διέρχεται από το χωριό Αρόδες. Είναι ιδιαίτερα επιβλητικό όταν βλέπει από το κάτω μέρος του φαραγγιού, αλλά η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η Fontana Amorosa (η πηγή του έρωτα)

Μια μαγευτική τοποθεσία στη χερσόνησο του Ακάμα λοπου αναβλύζει μια πηγή γλυκού νερού, Είναι ένας βραχώδης μικρός κόλπος που περιβάλλεται από πλούσια άγρια βλάστηση. Είναι ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία στην Κύπρο, αν και δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από την ενδοχώρα. Το όνομά του αποδίδεται στον Ιταλό ποιητή της Αναγέννησης Ludovico Ariosto.

Σμιγιές

Ένα άλλο όμορφο σημείο στην περιοχή του Ακάμα βρίσκεται δυτικά του Νέου Χωριού, μέσω του οποίου μπορεί να φτάσει κανείς. Η βλάστηση είναι πλούσια. Ο θρύλος λέει ότι στον τόπο αυτό ο μυθικός βυζαντινός ήρωας Διγενής Ακρίτας ξαναβρήκε τη Ρήγαινα, μια όμορφη και μυστηριώδη βασίλισσα των κυπριακών θρύλων και παραδόσεων. Τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου δυτικά της περιοχής Σμιγιές, υποτίθεται ότι είναι το κάστρο της Ρήγαινας. Από αυτή την κορυφή, ειδικά το απόγευμα, θα απολαύσετε μια εξαιρετική θέα ολόκληρης της χερσονήσου του Ακάμα.

Τα Λουτρά της Αφροδίτης

Αυτός ο ιδιαίτερος χώρος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Πόλης Χρυσοχούς. Είναι ένας ασβεστολιθικός βράχος με ρηχή σπηλιά. Νερό πηγάζει από το βράχο και πέφτει απαλά σαν σταγόνες βροχής σε μια μικρή λίμνη.

Όλη η βλάστηση είναι τόσο πλούσια που τόσο η πηγή όσο και η λίμνη είναι συνεχώς σκιασμένες. Αυτή η πηγή είναι το μυθικό μέρος όπου η Αφροδίτη, η Θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα, λουζόταν.

Σταυρός της Ψώκας

Μια ορεινή τοποθεσία στο δάσος της Πάφου, όπου βρίσκεται ένας σταθμός του Δασικού Τμήματος με ένα περίφραγμα για μουφλόν, ένα ενδημικό υποείδος άγριων προβάτων, το οποίο επίσης περιφέρεται άγρια σε αυτή την περιοχή.

Η κοιλάδα των Κέδρων

Βρίσκεται στο δάσος της Πάφου, διασχίζεται από το δρόμο που ενώνει το χωριό της Παναγίας με το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου. Η κοιλάδα χρωστάει την εξαιρετική ομορφιά της στους επιβλητικούς ενδημικούς κέδρους.

Τρία άλλα ενδιαφέροντα μέρη, ειδικά για τους φωτογράφους, είναι τα ερείπια τριών παλιών γεφυρών: Το γεφύρι του Σκάρφου βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ευρεύτου και Σαραμά και χτίστηκε το 1618. Το γεφύρι του Τζιελεφού διασχίζει τον ποταμό Ρούδια στα βορειοδυτικά του χωριού Άγιος Νικόλαος, ενώ το γεφύρι του  Ρούδια βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Ξέρο, ανατολικά του χωριού Βρέτσια.

Περιβαλλοντικά Κέντρα

Η περιοχή της Πάφου είναι υπερήφανη για τα κέντρα περιβαλλοντικής προστασίας στην Επισκοπή, τη Σαλαμιού και την Κρήτου Τέρρα, που εργάζονται για τη διατήρηση και την προστασία της πολύτιμης φυσικής κληρονομιάς της περιοχής και για την εκπαίδευση των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής ώστε να αναλάβουν μια υπεύθυνη προσέγγιση στην αλληλεπίδρασή τους με την περιοχή.

Το Κέντρο Πληροφοριών Επισκοπής περιβάλλεται από βοτανικό κήπο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα πιο σημαντικά φυτά της περιοχής, οργανωμένα σε θεματικές ομάδες (ενδιαιτήματα, ενδημικά, βολβοί, σπάνια φυτά). Παρέχει επίσης την ευκαιρία στους επισκέπτες να αντλήσουν πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου, τα μονοπάτια της φύσης σε όλο το νησί καθώς και πληροφορίες για άλλους τομείς φυσικής ομορφιάς.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μελέτης στο χωριό Κρήτου Τέρρα είναι ένα ιδανικό μέρος για να μελετήσετε το φυσικό περιβάλλον: προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως η οικολογία των δασών και του γλυκού νερού, οι διαδικασίες τοπίου και οι επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Η Σαλαμιού βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Πάφου, σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Η περιοχή βρίσκεται εν μέσω ενός ενδιαφέροντος οικοσυστήματος και είναι σε έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο ίδιο χώρο.

Here can be your custom HTML or Shortcode

This will close in 20 seconds

X