Favicon

Events

july

13jul6:00 pm12:00 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

14jul6:00 pm1:00 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

15jul3:30 pm2:30 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

16jul6:30 pm4:30 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

17jul10:00 am4:30 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

Follow Us
GO UP
Image Alt

Πεζοπορία & Παρατήρηση πουλιών

Ένα πανέμορφο παρθένο τοπίο

Ελάτε σε επαφή με τη φύση σε μια περιοχή που αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μυστικά της Μεσογείου. Η Πάφος είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να εκτιμήσετε την ύπαιθρο: η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας και το πανέμορφο παρθένο τοπίο θα σας γοητεύσουν.

Πεζοπορία

Οι πεζοπορικές εκδρομές στην Κύπρο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους παραθεριστές που επιθυμούν να ξεφύγουν από τις πιο συμβατικές επιλογές διακοπών που προβάλλουν κυρίως τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο.

Για πεζοπόρους που επιθυμούν να περιηγηθούν στα ιστορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ξεναγήσεων με ή χωρίς ξεναγό από τις οποίες μπορεί κανείς να διαλέξει.

Είτε προτιμάτε μια μικρή βόλτα είτε μια συναρπαστική πεζοπορία, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών.

Η εντυπωσιακή θέα των βουνών του Τροόδους και η τραχιά ομορφιά της χερσονήσου του Ακάμα, αποτελούν τις δημοφιλέστερες περιοχές για τους περιπατητές. Τα ορεινά φυσικά μονοπάτια, πολλά από αυτά εμφανώς σηματοδοτημένα από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, φέρνουν τους επισκέπτες σε επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, διασχίζοντας διαδρομές μέσα από πευκοδάση, φυσικές πηγές αλλά και γραφικά χωριά με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και ιστορικές εκκλησίες.

Φυσικά μονοπάτια

Μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων (8-14 χλμ.)

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Αποστάσεων Ε4

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Αποστάσεων Ε4 επεκτάθηκε στην Κύπρο ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Πεζοπορίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπορίας που αποτελεί το συντονιστικό όργανο του Ευρωπαϊκού Δικτύου μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων. Οι κυριότεροι εταίροι στην Κύπρο είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Τμήμα Δασών.

Το μονοπάτι ξεκινάει από το Γιβραλτάρ, διασχίζει την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την ηπειρωτική Ελλάδα, το ελληνικό νησί της Κρήτης, το νησί της Κύπρου. Η Κύπρος συνδέεται με την Κρήτη μέσω αέρα και θάλασσας.

Στο τμήμα της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 συνδέει τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Η διαδρομή διασχίζει την οροσειρά του Τροόδους, τη χερσόνησο του Ακάμα και μεγάλες εκτάσεις της υπαίθρου, σε περιοχές με σπουδαία φυσική ομορφιά και σημαντικές περιοχές οικολογικού, ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν τον χρόνο ή την αντοχή ώστε να αντεπεξέλθουν και να φέρουν εις πέρας ολόκληρη τη διαδρομή διαμιάς. Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ αποτελούν ένα γενικό σκιαγράφημα, για να βοηθήσουν τους περιπατητές να εντοπίσουν τη διαδρομή. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια λεπτομερή περιγραφή όλων των πτυχών των καλυπτόμενων περιοχών. Οι περπατητές συμβουλεύονται σθεναρά να διερευνούν περαιτέρω κάθε τμήμα της διαδρομής που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαθεσιμότητα και την εγγύτητα των αδειοδοτημένων καταλυμάτων, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδρομή αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί όλα όσα έχει η Κύπρος να προσφέρει στον περιπατητή. Αρχικά σχεδιάστηκε ως cross-country διαδρομή για αυτό και αναπόφευκτα είναι επιλεκτική, παραλείποντας κάποια όμορφα τοπία ή/και πολιτιστικούς χώρους. Ωστόσο, αποτελεί ένα δείγμα της γραφικής και πολιτιστικής ποικιλίας που διαθέτει η Κύπρος.

Το κυκλικό του Άδωνη
GPS συντεταγμένες του σημείου εκκίνησης: Lat: 35.056063 Lon: 32.345565
GPS συντεταγμένες σημείου τερματισμού: Lat: 35.056063 Lon: 32.345565
Υψόμετρο του σημείου εκκίνησης: 35 μ.
Υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής: 319 μ.
Υψόμετρο κορυφής τερματισμού: 35 μ.
Σημείο εκκίνησης: 400 μ. πριν τα Λουτρά της Αφροδίτης.
Μήκος: 7,5 χλμ.
Εκτιμώμενη διάρκεια: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3

Σημεία ενδιαφέροντος: Αυτό το μονοπάτι προσφέρει μια όμορφη θέα της Πόλεως Χρυσοχούς, του δάσους της Πάφου και της χερσονήσου του Ακάμα. Στο σημείο εκκίνησης του μονοπατιού μπορείτε να επισκεφτείτε τους Βοτανικούς Κήπους του Ακάμα.

Το μονοπάτι περνάει μέσα από τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας και ενώνεται με το μονοπάτι της Αφροδίτης στον Πύργο, όπου βρίσκεται μια βελανιδιά 500 ­ετών­.  Για να δημιουργήσει πλήρη κύκλο, το μονοπάτι ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Λουτρά της Αφροδίτης με την Πόλη.

 

Χλωρίδα: Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, θα δείτε πολλά ενδημικά φυτά: Ζουλατζιά (Bosea cypria), Xαμαιπεύκη (Ptilostemon chamaepeuce var. cyprius), Βαλλωτή η ακεραιόφυλλη (Acanthoprasium integrifolium), Σαψισιά (Origanum majorana var. tenuifolium), Ξυλόθρουμπος ­(Onosma fruticosa), Φλόμις η Κυπριακή (Phlomiscypriavar. occidentalis).

Πανίδα: Τα κύρια είδη πανίδας που βρίσκονται στην περιοχή είναι:

Θηλαστικά: Αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος.

Πτηνά: Φάσσα, πέρδικα, τρυποράσιης (ενδημικό), Σκαλιφούρτα (ενδημικό).

Το δάσος του Ακάμα αποτελεί σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

Ερπετά: Φίνα, κουρκουτάς, μαύρο φίδι.

Το Κυκλικό της Αφροδίτης
GPS συντεταγμένες του σημείου εκκίνησης: Lat: 35.056063 Lon: 32.345565
GPS συντεταγμένες σημείου τερματισμού: Lat: 35.056063 Lon: 32.345565
Υψόμετρο του σημείου εκκίνησης: 35 μ.
Υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής: 333 μ.
Υψόμετρο κορυφής τερματισμού: 35 μ.
Σημείο εκκίνησης: Τα Λουτρά της Αφροδίτης.
Μήκος: 7,5 χλμ.
Εκτιμώμενη διάρκεια: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3

Σημεία ενδιαφέροντος: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ΄ αυτό το μονοπάτι παρουσιάζουν τα Λουτρά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με τον μύθο, η Θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς έκανε το μπάνιο της. Επίσης, θα περάσετε από τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε μεσαιωνικό μοναστήρι. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η 500 ­ χρονών­ βελανιδιά, κοντά στα ερείπια του πύργου. Κατά μήκος του μονοπατιού μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα του Ακρωτηρίου Αρναούτης, της Πόλης Χρυσοχούς και του Δάσους της Πάφου. Υπάρχουν δύο βρύσες με μη ­πόσιμο νερό κατά μήκος του μονοπατιού· μία κοντά στα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας κι ακόμα μία ανάμεσα στα Λουτρά της Αφροδίτης και το Κακοσκάλι. Το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Άδωνις, ενώ στην αφετηρία του μονοπατιού μπορείτε να επισκεφθείτε τους Βοτανικούς Κήπους του Ακάμα.

Χλωρίδα:  Τα ενδημικά φυτά που μπορείτε να δείτε περιλαμβάνουν: Ξυλόθρουμπος (Onosma fruticosa), Φλόμις η Κυπριακή (Phlomis cypria var. occidentalis).

Πανίδα: Τα κύρια είδη πανίδας που βρίσκονται στην περιοχή είναι:

Θηλαστικά: Αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος.

Πτηνά: Φάσσα, πέρδικα, τρυποράσιης (ενδημικό), Σκαλιφούρτα (ενδημικό).

Το δάσος χρησιμεύει επίσης ως σημείο ανάπαυσης για πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

Ερπετά: Φίνα, κουρκουτάς, μαύρο φίδι.

Το Κυκλικό της Έζουσας
GPS συντεταγμένες του σημείου εκκίνησης: Lat: 34.791653 Lon: 32.523179
GPS συντεταγμένες σημείου τερματισμού: Lat: 34.791653 Lon: 32.523179
Υψόμετρο του σημείου εκκίνησης: 247 μ.
Υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής: 247 μ.
Υψόμετρο κορυφής τερματισμού: 247 μ.
Σημείο εκκίνησης: Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής, Πάφου (Πάφος).
Μήκος: 7,6 χλμ.
Εκτιμώμενη διάρκεια: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2 (καθοδική και ανοδική κλίση γύρω από την κοιλάδα της Έζουσας)

Σημεία ενδιαφέροντος: Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, το οποίο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με διοράματα και εκθέματα και προβάλλει ντοκιμαντέρ για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλά σημεία με εξαιρετική θέα, αλλά η πιο εντυπωσιακή θέα είναι από τον Βράχο, πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιλαρίωνα τον Μέγα. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε απρόσκοπτα τη φύση γύρω σας και ιδιαίτερα την εντυπωσιακή κοιλάδα της Έζουσας. Από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ορατότητα μέχρι το Δάσος Πάφου και την οροσειρά του Τροόδους. Μέρος της διαδρομής περνά μέσα από τον ποταμό της Έζουσας με πλούσια βλάστηση, ιδιαίτερα συστάδες πλατανιών και σκλήθρων που προσφέρουν σκιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθιστώντας το περπάτημα ιδιαίτερα μοναδικό και ευχάριστο.

Χλωρίδα: Θα δείτε τα ακόλουθα ενδημικά φυτά: Κυπριακό κυκλάμινο (Cyclamen cyprium), Ζουλουτζιά (Bosea cypria), Πικροδάφνη (Nerium oleander), Σκλήδρος (Alnus orientalis), Πλάτανος (Platanus orientalis), Βελανιδιά (Quercus infectoria), Χαρουπιά (Ceratonia siliqua), Τρεμιθκιά (Pistacia Terebinthus), Περνιά (Quercus coccifera), Ασπάλαθος (Calicotome villosa).

Μονοπάτια Μικρών Αποστάσεων (0-7 χλμ.)

Πριν από τον ερχομό των μηχανοκίνητων οχημάτων, τα μονοπάτια και οι χωματόδρομοι αποτελούσαν το κύριο οδικό δίκτυο της Κύπρου και τον μοναδικό τρόπο σύνδεσης χωριών και πόλεων. Σήμερα, οι χωματόδρομοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ τα περισσότερα μονοπάτια καλύπτονται πλέον από πυκνή βλάστηση. Τα λίγα εναπομείναντα χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μελέτη της φύσης και για αναψυχή.

Με την οικονομική υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, το Τμήμα Δασών έχει δημιουργήσει διάφορα μονοπάτια σε διάφορα μέρη του νησιού, από το ακρωτήριο Greco στα νοτιοανατολικά έως τη χερσόνησο του Ακάμα στα δυτικά. Αυτά έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να καλύπτουν περιοχές με πλούσια φυσική βλάστηση και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το έδαφος των τοποθεσιών στις οποίες βρίσκονται έχει ήπια κλίση και συνήθως τα μονοπάτια αυτά καταλήγουν να κάνουν έναν κύκλο με το σημείο εκκίνησης των περιπατητών να είναι το ίδιο με το σημείο τερματισμού. Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να εύκολα να τα περπατήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τοποθετημένες πινακίδες που υποδεικνύουν το σημείο εκκίνησης της διαδρομής όπως και την χλωρίδα και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά που μπορεί να συναντήσει κανείς κατά μήκος της διαδρομής.

Παρόλο που η πεζοπορία στην Κύπρο μπορεί να γίνει αντικείμενο απόλαυσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι προτεινόμενες εποχές είναι αργά το φθινόπωρο (Νοέμβριος) και την άνοιξη, όταν η κυπριακή ύπαιθρος και οι δασικές περιοχές είναι σε πλήρη άνθηση.

Όλα τα φυσικά μονοπάτια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες δυσκολίας ως εξής:

Κατηγορία 1: Εύκολο μονοπάτι, με ομαλή κλίση. Κατάλληλο για κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση.

Κατηγορία 2: Μέτριος βαθμός δυσκολίας, κατάλληλο για ενήλικες με μέτρια-καλή φυσική κατάσταση. Προετοιμαστείτε για ξαφνικές μεταβολές στην κλίση και πορεία σε στενό ή ανώμαλο έδαφος.

Κατηγορία 3: Υψηλός βαθμός δυσκολίας. Διαδρομή με δύσκολο έδαφος, όπως ξαφνικές αλλαγές στην κλίση, πορεία σε ιδιαίτερα ανώμαλο και / ή ολισθηρό, και / ή στενό και / ή απότομο έδαφος. Κατάλληλο για ενήλικες σε γενικά καλή-εξαιρετική φυσική κατάσταση.

 

Χρήσιμες Συμβουλές

 

  • Φορέστε υποδήματα κατάλληλα για πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος.
  • Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου και φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας αρκετή ποσότητα νερού.
  • Η είσοδος σε μοναστήρια και εκκλησίες επιτρέπεται μόνο σε άτομα που είναι κατάλληλα ενδεδυμένα.
  • Όταν περπατάτε:

ο να σέβεστε την ιδιοκτησία των άλλων

o να αποφεύγετε την πρόκληση φασαρίας και ζημιών

ο να μην αφήνετε απορρίμματα από όπου περνάτε

o να σέβεστε τα ζώα και την άγρια φύση και να τα ενοχλείτε

ο να αφήνετε άθικτα τα λουλούδια και φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον

o να προσέχετε ώστε να μην προκαλέσετε πυρκαγιές

Στην Κύπρο υπάρχουν 8 είδη φιδιών, εκ των οποίων μόνο ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Σε περίπτωση δαγκώματος φιδιού από το φίδι Vipera lebetina, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα πηγάδια αποτελούν τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Οι χώροι πικνίκ διαθέτουν εγκαταστάσεις υγιεινής και πόσιμο νερό. Οι περισσότεροι διαθέτουν επίσης εγκαταστάσεις για την πραγματοποίηση μπάρμπεκιου. Όταν περπατάτε σε απομακρυσμένες ορεινές ή αγροτικές περιοχές συνιστάται ιδιαίτερα να έχετε πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο

Ακολουθούν τα μονοπάτια μικρής απόστασης:

Γραμμικό Φαράγγι του Άβακα
GPS συντεταγμένες του σημείου εκκίνησης: Lat: 34.920499 Lon: 32.337698
Υψόμετρο του σημείου εκκίνησης: 47 μ.
Υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής: 45 μ.
Υψόμετρο κορυφής τερματισμού: 45 μ.
Σημείο εκκίνησης: Φαράγγι του Άβακα, ακολουθώντας τον δρόμο Άγιος Γεώργιος Πέγειας – Τοξεύτρα για 2,5 χλμ. και κατευθυνόμενοι ανατολικά εκεί όπου ξεκινά ο κόλπος Τοξεύτρα.
Μήκος: 1,2 χλμ.
Εκτιμώμενη διάρκεια: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1 – 2

Σημεία ενδιαφέροντος: Το Μονοπάτι του Φαραγγιού του Άβακα βρίσκεται μέσα στο δάσος της Πέγειας ενώ το σημείο τερματισμού της διαδρομής βρίσκεται μέσα στο φαράγγι. Ακολουθεί την πορεία του ποταμού Αυγά, από τον οποίο παίρνει το όνομά του το φαράγγι. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από συνεχή διαβρωτική δραστηριότητα στα διαβιβρωσκόμενα, επικλινή ασβεστολιθικά βράχια που αποτελούνται από εύφορο, αλευρώδες έδαφος, κοραλλιογενή και κοκκώδη ασβεστόλιθο και λάσπη μπεντονίτη. Το φαράγγι αποτελεί επίσης περιοχή εντός του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι ακολουθεί ένα χωματόδρομο (κλειστό για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης) μέσα από μια ανοιχτή κοιλάδα και στη συνέχεια, σας οδηγεί στο φαράγγι. Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού βρίσκεται στο ίδιο το ρέμα, όπου το νερό συνήθως ρέει όλο το χρόνο. Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και ιδιαίτερα ελκυστικό, σκιερό και υγρό περιβάλλον.

Χλωρίδα:  Τα εγχώρια φυτά: Σχίνα (Pistacia lentiscus), Αόρατος (Juniperus phoenicea), τερέβινθος (Pistacia terebinthus), ασπάλαθος (Calycotome villosa), κοινή σμίλαξ (Smilax aspera), πικροδάφνη (Nerium oleander), στύραξ (Styrax officinalis), και απειλούμενη, ενδημική Akamas centaury (Centaureaakamantis).

Πανίδα: Τα κύρια είδη πανίδας που βρίσκονται στην περιοχή είναι:

Θηλαστικά: Αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος.

Πτηνά: Κυπριακή σκαλιφούρτα (ενδημικό), Τρυποράσιης (ενδημικό), Γκιώνης (ενδημικό), πέρδικα, μικρή κουκουβάγια, κιρκινέζι, άγριο περιστέρι.

Ερπετά: Σαύρα Stellion.

Αμφίβια: Βαλτοβάτραχος, ιριδίζων βάτραχος, δενδροβάτραχος.

Κυκλικό της Πισσουρόμουττης
GPS συντεταγμένες του σημείου εκκίνησης: Lat: 35.023417 Lon: 32.333405
GPS συντεταγμένες σημείου τερματισμού: Lat: 35.023417 Lon: 32.333405
Υψόμετρο του σημείου εκκίνησης: 285 μ.
Υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής: 400 μ.
Υψόμετρο κορυφής τερματισμού: 285 μ.
Σημείο εκκίνησης: Εκδρομικός Χώρος Σμιγιές.
Μήκος: 3 χλμ.
Εκτιμώμενη διάρκεια: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2 (ανοδική και καθοδική κλίση γύρω από τον λόφο)

Σημεία ενδιαφέροντος: Υπάρχουν πολλά σημεία με εξαιρετική θέα κατά μήκος της διαδρομής, αλλά η πιο εντυπωσιακή θέα είναι από την κορυφή του λόφου όπου μπορείτε να απολαύσετε τόσο την νότια ακτή: Τζιόνι, Γερόνησος, Λάρα, Άγιος Γεώργιος Πέγειας, όσο και τη βόρεια ακτή: Κόλπος Χρυσοχούς. Μέρος του μονοπατιού περνά μέσα από ένα πευκοδάσος που προσφέρει σκιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ο Εκδρομικός Χώρος Σμιγιές έχει πόσιμο νερό από μια πηγή που αναβλύζει απ’ ευθείας στην περιοχή.

Χλωρίδα:  Εγχώρια φυτά: Αόρατος (Juniperus phoenicea), Σχίνα (Pistacia lentiscus), ο τερέβινθος (Pistacia terebinthus), κίστοι (Cistus creticus, Cistus monspeliensis κ.λπ.), άγριο θυμάρι (Thymus capitatus).

Το κυκλικό των Σμιγιών
GPS συντεταγμένες του σημείου εκκίνησης: Lat: 35.024020 Lon: 32.333115
GPS συντεταγμένες σημείου τερματισμού: Lat: 35.024020 Lon: 32.333115
Υψόμετρο του σημείου εκκίνησης: 273 μ.
Υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής: 388 μ.
Υψόμετρο κορυφής τερματισμού: 273 μ.
Σημείο εκκίνησης: Εκδρομικός χώρος Σμιγιές, 2.5 χλμ. από το Νέο Χωριό, εντός της περιοχής Ακάμα.
Μήκος: α) Μικρή διαδρομή: 2,5 χλμ., (β) Μεγάλη διαδρομή: 6 χλμ.
Εκτιμώμενη διάρκεια: (α) Σύντομη διαδρομή: 1 ώρα, (β) Μεγάλη διαδρομή: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2

Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι αυτό μονοπάτι προσφέρει όμορφη θέα της ακτογραμμής της χερσονήσου του Ακάμα προς τα δυτικά,­ συμπεριλαμβανομένου και του κόλπου της Λάρας, ­και στη συνέχεια, προς τα ανατολικά, θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς προς την κατεύθυνση του Λατσιού, της Πόλης, του Παχύαμμου και του Δάσους της Πάφου. Η μεγάλη διαδρομή περνά από τα παλιά μεταλλεία, τις εγκαταστάσεις μαγνησίου και τους εγκαταλελειμμένους κλιβάνους καθώς και μέσω ενός πυκνόφυτου τμήματος του Δάσους του Ακάμα. Στο σημείο εκκίνησης του μονοπατιού, οι δύο διαδρομές είναι παρακείμενες στο μονοπάτι Πισσουρόμουττη. Και οι δύο διαδρομές περνούν από το πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών Πίανα.

Χλωρίδα:  Ενδημικά φυτά: Θυμάρι (Thymus integer), Τεύκριον (Teucrium micropodiodes), Ξυλόθρουμπος (Onosma fruticosa), Βαλωτή (Acanthoprasium integrifolium), Σαψισιά (Origanum majorana var. tenuifolium).

Πανίδα: Τα κύρια είδη πανίδας που βρίσκονται στην περιοχή είναι:

Θηλαστικά: Αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος.

Πτηνά: Φάσσα, πέρδικα, τρυποράσιης (ενδημικό), Σκαλιφούρτα (ενδημικό).

Το δάσος Ακάμα αποτελεί σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

Ερπετά: Φίνα, κουρκουτάς, μαύρο φίδι.

 

Δείτε το Φυλλάδιο Φυσικών Μονοπατιών της Πάφου

Παρατήρηση πουλιών

Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, με έκταση 9250 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο των μεταναστευτικών διαδρομών για εκατομμύρια πουλιά που πετούν από την Ευρώπη προς την Αφρική και την Ασία το φθινόπωρο και πάλι πίσω την άνοιξη.

Υπάρχουν 378 είδη πτηνών της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων δύο ενδημικών ειδών – της Κυπριακής σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) και του Τρυποράσιης (Sylvia melanothorax). Επιπλέον, υπάρχουν τέσσερα ενδημικά υποείδη: Κυπριακός ώτος(Otus scops cyprius), Ελατοπαπαδίτσα (Parus ater Cypriotes), Καμποδεντροβάτης (Certhia brachydactyla dorotheae) και Κίσσα (glandarius glaszneri).

Από όλα τα νησιά της Μεσογείου, η Κύπρος διαθέτει την πιο ενδιαφέρουσα και ποικιλόμορφη ορνιθοπανίδα. Σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, ο αυτόχθων πληθυσμός πτηνών αναπαραγωγής είναι σχετικά μικρός, αλλά κατά τη διάρκεια των περιόδων μετανάστευσης εκατομμύρια πτηνά περνούν από το νησί παραμένοντας σε αυτό για λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Στο μεγάλο πληθυσμό χειμερινών επισκεπτών συγκαταλέγονται: σμήνη παπιών, πρασινοκέφαλων παπιών, αγριόπαπιων, σουβλόπαπιων, χουλιαρόπαπιων αλλά και φλαμίνγκο που κατοικούν σε αλυκές στο Ακρωτήρι και τη Λάρνακα. Τα ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται σε εκδρομές με στόχο την παρατήρηση πουλιών, οργανώνουν εκδρομές για παρατηρητές πουλιών. Τέτοιες εκδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν στην κοιλάδα του Διαριζού, στο φράγμα της Άχνας, στο Ακρωτήρι, στον Άκαμα και στο Λάτσι, στο φράγμα του Κιτίου και στην αλυκή της Λάρνακας, ανάλογα με την εποχή.

Ζώνες Ειδικής Προστασίας – ΖΕΠ

Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την Οδηγία της ΕΕ για τα Πτηνά. Σύμφωνα με αυτή οι περιοχές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα απειλούμενα πτηνά, τα πτηνά υγροβιότοπων και τα μεταναστευτικά πτηνά πρέπει να χαρακτηρίζονται ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Οι περιοχές αυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται ορθά ώστε να εξασφαλίζονται οι σωστές συνθήκες διατήρησης των πτηνών προτεραιότητας που συναντώνται εκεί.

Κάτω Πάφος (Φάρος)

Η τοποθεσία αυτή αποτελείται από μια μικρή περιοχή βόρεια του κάστρου της Πάφου γύρω από τον φάρο της Πάφου. Η περιοχή αυτή αποτελεί σημείο αναπαραγωγής για την κυπριακή σκαλιφούρτα και τον τρυποράσιη αλλά και περιοχή διαχείμασης για τον ερημοσφυριχτή.

Προβλήματα:

Η όχληση αποτελεί τη βασική απειλή για τα πτηνά σε αυτή την περιοχή, καθώς εκατοντάδες τουρίστες περπατούν κοντά τους όταν επισκέπτονται την ακτή και τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους.

Είδη προτεραιότητας:

Ερημοσφυριχτής (Charadrius leschenaultii) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Κυπριακή σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Τρυποράσιης (Sylvia melanothorax) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Στοιχεία τοποθεσίας:

Περιοχή: 24 εκτάρια

Υψόμετρο: 0 – 5 μ.

445,413.82 Γεωγραφικό μήκος

3,846,370.95 Γεωγραφικό Πλάτος

Το Δάσος της Πάφου

Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται βορειοδυτικά του βουνού του Τροόδους. Τα σύνορά της συμπίπτουν περίπου με τα όρια του Κρατικού Δάσους της Πάφου. Καλύπτει μια μεγάλη περιοχή από τη θάλασσα μέχρι την κορυφή του Τρίπυλου στα 1.352μ. Η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι η πιο σημαντική στην Κύπρο για το φώλιασμα αρπακτικών καθώς αποτελεί καταφύγιο για την αναπαραγωγή ενός μεγάλου αριθμού σπιζαετών και διπλοσάινων. Δύο ακόμη είδη, το Όρνιο και το Ουρουμπού, που κάποτε φώλιαζαν στην περιοχή, εξαφανίστηκαν από τα είδη πτηνών αναπαραγωγής. Τα Όρνια επισκέπτονται τακτικά την περιοχή για να πιουν νερό από την πηγή που υπάρχει στην περιοχή του Τρίπυλου. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο μεγάλοι πληθυσμοί ενδημικών καμποδεντροβατών, κυπριακών σκαλιφούρτων, τρυποράσιων και ελατοπαπαδιτσών. Αξίζει να σημειωθεί η περιοχή αυτή αποτελεί την μοναδική περιοχή στην Κύπρο όπου έχει καταγραφεί ότι αναπαράγονται τα Ξεφτέρια.

Προβλήματα:

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, ωστόσο η συχνότητα πυρκαγιών είναι χαμηλή, κυρίως λόγω της διαχείρισης των δασών, αν και η κατασκευή των αντιπυρικών ζωνών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή καταστροφή και κατακερματισμό του φυσικού περιβάλλοντος. Το κυνήγι επιτρέπεται εντός της περιοχής όταν δεν απειλεί το φυσικό περιβάλλον και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι σχετικοί νόμοι και το κυνήγι διεξάγεται με τρόπο που προφυλάσσει την βιωσιμότητα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διατήρησης των ειδών που βρίσκονται εκεί.

Είδη προτεραιότητας: 

Σπιζαετός (Hieraretus fasciatus) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Δεντροσταρήθρα (Lullula arborea) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Κυπριακή σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Τρυποράσιης (Sylvia melanothorax) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Ελατοπαπαδίτσα (Parus ater cypriotes) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Καμποδεντροβάτης (Certhia brachydactyla dorotheae) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Παρδαλοκεφαλάς (Lanius nubicus) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Φρυγανοτσίχλονο (Emberiza caesia) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Στοιχεία τοποθεσίας:

Περιοχή: 62600 εκτάρια

Υψόμετρο: 35 – 1352 μ.

469,451.30 Γεωγραφικό μήκος

3,875,079.03 Γεωγραφικό Πλάτος

Βουνί Παναγιάς

Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στα βορειοδυτικά όρια του Δάσους της Πάφου. Έχουν αναφερθεί στην περιοχή συνολικά 23 είδη σύμφωνα με την Οδηγία του Παραρτήματος 1 για τα Πτηνά. Ο τόπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τρία σπάνια αναπαραγωγικά αρπακτικά της Κύπρου: το όρνιο, τον Πετρίτη και την Αετογερακίνα.

Μεγάλο μέρος της κυπριακής σκαλιφούρτας αναπαράγεται επίσης στην περιοχή. Ο χώρος αποτελεί, επίσης, περιοχή κυνηγιού για τουλάχιστον δύο ζεύγη Σπιζαετών. Διατηρεί επίσης ένα από τα τελευταία εναπομένοντα ζευγάρια κορακιών στην Κύπρο.

Προβλήματα:

Η αμπελουργία σήμερα δεν είναι εντατική, αλλά υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος γεωργικής εντατικοποίησης και ειδικά, γεωργικής εγκατάλειψης. Το κυνήγι επιτρέπεται εντός της περιοχής όταν δεν απειλεί το φυσικό περιβάλλον και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι σχετικοί νόμοι και το κυνήγι διεξάγεται με τρόπο που προφυλάσσει την βιωσιμότητα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διατήρησης των ειδών που βρίσκονται εκεί. Η λαθροθηρία είναι επίσης ένα πρόβλημα στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένης της ξόβεργας).

Είδη προτεραιότητας:

Όρνιο (Gyps fulvus) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Αετογερακίνα (Buteo rufinus) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Πετρίτης (Falco peregrinus) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Τρυποράσιης (Sylvia melanothorax) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Ελατοπαπαδίτσα (Parus ater cypriotes) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Παρδαλοκεφαλάς (Lanius nubicus) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Φρυγανοτσίχλονο (Emberiza caesia) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Στοιχεία τοποθεσίας: 

Περιοχή: 2400 εκτάρια

Υψόμετρο: 250 – 1144 μ.

467,491.53 Γεωγραφικό μήκος

3,861,347.11 Γεωγραφικό Πλάτος

Κοιλάδα του Ξερού

Αυτή η περιοχή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής της Πάφου και καλύπτει την κοιλάδα του ποταμού Ξερού από τη Γέφυρα του Ρουδιά προς το φράγμα του Ασπρόκρεμμου. Το νερό στον ποταμό Ξερό ρέει μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί συνολικά 76 είδη πτηνών σύμφωνα με την Οδηγία του Παραρτήματος 1, από τα οποία δέκα αναπαράγονται εδώ τακτικά. Στην περιοχή βρίσκει καταφύγιο ένας σημαντικός αριθμός Μαύρων Φραγκολίνων.

Προβλήματα: 

Οι βελτιώσεις του οδικού συστήματος της περιοχής αναμένεται να δημιουργήσει πιέσεις για ανάπτυξη της περιοχής. Το βόρειο τμήμα της περιοχής έχει παραμείνει σχετικά άθικτο από την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από την πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς. Το κυνήγι επιτρέπεται εντός της περιοχής όταν δεν απειλεί το φυσικό περιβάλλον και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι σχετικοί νόμοι και το κυνήγι διεξάγεται με τρόπο που προφυλάσσει την βιωσιμότητα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διατήρησης των ειδών που βρίσκονται εκεί.

Είδη προτεραιότητας: 

Όρνιο (Gyps fulvus) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό

Πετροτριλίδα (Burhinus oedicnemus) Αυτόχθον αναπαραγωγικό πτηνό, Διέλευση για Αναπαραγωγή

Χαλκοκουρούνα (Coracias garrulus) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

Κυπριακή σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) Μεταναστευτικό πτηνό για λόγους αναπαραγωγής

 

 

Στοιχεία τοποθεσίας: 

Περιοχή: 8323 εκτάρια

Υψόμετρο: 30 – 772μ

464,716.34 Γεωγραφικό μήκος

3,850,740.74 Γεωγραφικό Πλάτος

Ερημοσφυριχτής
Κυπριακή σκαλιφούρτα
Τρυποράσιης
Σπιζαετός
Γιδοβύζι
Δεντροσταρήθρα
Κυπριακή Ελατοπαπαδίτσα
Καμποδεντροβάτης
Παρδαλοκεφαλάς
Φρυγανοτσίχλονο
Όρνιο
Αετογερακίνα
Πετρίτης
Πετροτριλίδα
X