Favicon

Events

No Events on The List at This Time

Follow Us
GO UP
Image Alt

Ένας υπέροχος αθλητικός προορισμός

Εξαιρετικό κλίμα, ένα ευρύ φάσμα αθλητικών εγκαταστάσεων

Ποδηλασία, Τρίαθλο, Κολύμβηση, Τρέξιμο, Τένις, Ποδόσφαιρο και πολλά άλλα   

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Οι υποδομές υψηλού επιπέδου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πιο εντατικών προγραμμάτων επαγγελματικής προπόνησης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αθλητές από όλο τον κόσμο κατακλύζουν αυτό το όμορφο νησί: το εξαιρετικό κλίμα, η ποικιλία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, η βιομηχανία υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ πόλης, θάλασσας και βουνών. Η Κύπρος διαθέτει όλα όσα αναζητά ένας σύγχρονος αθλητής, από γήπεδα έως και γυμναστήρια αλλά και από πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων έως διαδρομές ορεινής ποδηλασίας.  Ως ένας από τους πιο αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, η Κύπρος δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει πληθώρα επιλογών καταλυμάτων στην οποία συγκαταλέγονται αυτόνομα διαμερίσματα, πολυτελή ξενοδοχεία με πλήρη εξοπλισμένα γυμναστήρια και σπα με εξειδικευμένο προσωπικό. Πολλοί διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει την Κύπρο ως τον ιδανικό προπονητικό προορισμό και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές αρκετών χωρών εμπιστεύονται την Κύπρο για την προπόνηση τους πριν παραστούν σε μεγάλες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις.

Ποδηλασία

Το ιδανικό κλίμα της Κύπρου καθιστά δυνατή την εξερεύνηση της μαγευτικής υπαίθρου της περιοχής καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντας μια αξέχαστη αθλητική εμπειρία τόσο για τους επαγγελματίες ποδηλάτες όσο και για εκείνους για τους οποίους η ποδηλασία είναι απλά το χόμπι τους.

Η Πάφος αποτελεί έναν θαυμάσιο προορισμό για όλα τα είδη ποδηλασίας. Όλοι οι τύποι ποδηλάτων είναι διαθέσιμοι προς ενοικίαση και προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία οργανωμένων και κατά παραγγελία ποδηλατάδων, κατάλληλων για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα.

Ορισμένα τοπικά κέντρα ποδηλάτων παρέχουν υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων, πληροφορίες σχετικές με τις διαδρομές, καθοδηγητική βοήθεια και υποστήριξη για οργανωμένες ομάδες.

Ορεινή Ποδηλασία

Η Πάφος έχει το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για την πραγματοποίηση ορεινής ποδηλασίας. Το έδαφος της δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια συναρπαστική εμπειρία ορεινής ποδηλασίας σε διαφορετικές διαδρομές, καθιστώντας την περιοχή έναν επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις του αθλήματος.

Εδώ αναφέρονται μερικές από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές:

Πανόραμα και Πανέμορφη Ύπαιθρος

Διαδρομή 1: Πανόραμα και Πανέμορφη Ύπαιθρος

Πάφος, Πέγεια, Κάθηκας, Αρόδες, Δρούσεια, Κάθηκας, Στρουμπί, Πολέμι, Τσάδα, Πάφος

 

Επίπεδο δυσκολίας: υψηλό, 64 χλμ

 

Τεχνική περιγραφή:

 

Ολόκληρη η διαδρομή είναι σε πολύ καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μετά την Πέγεια, η διαδρομή προς τον Κάθηκα είναι ανηφορική, αλλά χωρίς μεγάλες κλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος της. Ο κυκλικός δρόμος από τον Κάθηκα προς τη Δρούσεια κι έπειτα πίσω προς τον Κάθηκα είναι σχετικά επίπεδη διαδρομή με μικρές ανηφόρες και κατηφόρες.

Από τον Κάθηκα μέχρι την Τσάδα υπάρχουν συνεχώς μικρές ανηφόρες και κατηφόρες, ενώ ο δρόμος από την Τσάδα προς την Πάφο είναι συνεχώς κατηφορικός.

 • Απόσταση: 77 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +1260 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου με 20 ταχύτητες

 

Σύντομη περιγραφή:

Η διαδρομή ξεκινά πάνω από την περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων, από τις πιο όμορφες παράκτιες περιοχές της Πάφου. Πολύ κοντά στο σημείο έναρξης θα βρείτε τις γνωστές θαλασσινές σπηλιές και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχη θέα της πεντακάθαρης θάλασσας. Μπορείτε επίσης να απαθανατίσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αμέσως μετά την ανάβασή σας στον Κάθηκα, θα περάσετε από το πυκνό δάσος από πεύκα για να εισέλθετε στην περιοχή των αμπελώνων όπου παράγεται το υπέροχο κρασί της περιοχής της Λαόνας.

Τα μικρά γραφικά περάσματα πάνω από τη χερσόνησο του Ακάμα είναι πάντοτε φιλόξενα και αξίζει να κάνετε μια στάση εδώ για ένα ποτό ή για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Η διαδρομή αυτή θα σας χαρίσει πανοραμική θέα της περιοχής του Ακάμα και της βόρειας πλευράς της επαρχίας Πάφου. Η τελευταία κατηφόρα προς την παραλία Πότιμα προσφέρει μια υπέροχη εικόνα που θα σας εντυπωθεί και θα σας κάνει να επιστρέψετε σύντομα.

Κατά την επιστροφή, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Μάιο όταν η φύση είναι στολισμένη με τα χρώματα και τις μυρωδιές της άνοιξης, η διαδρομή είναι υπέροχη και δεν πρέπει να τη χάσει κανένας ποδηλάτης.

Κοιλάδα Διαρίζου, υπέροχα παρθένα τοπία και πανέμορφα χωριά

Διαδρομή 2: Κοιλάδα Διαρίζου, υπέροχα παρθένα τοπία και πανέμορφα χωριά

 

Πάφος – Αχέλεια – Αγία Βαρβάρα – Τίμη – Αναρίτα – Νικόκλεια – Κοιλάδα Διαρίζου – Άγιος Νικόλαος – Άρσος – Δορά – Κούκλια – Πάφος

 

Επίπεδο δυσκολίας: Μέτριο προς Υψηλό. Απόσταση: 105 χλμ

 

Τεχνική περιγραφή:

Ολόκληρη η διαδρομή είναι σε πολύ καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Από την Πάφο μέχρι την Τίμη ο δρόμος είναι σχετικά επίπεδος. Μετά το χωριό Άγιος Γεώργιος μέχρι το Άρσος η διαδρομή είναι κυρίως ανηφορική με κάποιες κατηφόρες.

Επιστρέφοντας, μετά το χωριό Δορά, η διαδρομή είναι κατηφορική και σε ορισμένα σημεία ο δρόμος είναι στενός με κάποιες απότομες στροφές και χρειάζεται επιπλέον προσοχή.

 • Απόσταση: 105 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +1560 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου με 20 ταχύτητες

Σύντομη περιγραφή:

Η διαδρομή ξεκινά κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κάτω Πάφου και το αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Λίγα χιλιόμετρα αργότερα θα ποδηλατείτε σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου, κατά μήκος του ποταμού Διαρίζου. Το μονοπάτι που οδηγεί στην κοιλάδα θα σας καταπλήξει, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Μάιο όταν η φύση είναι στολισμένη με τα χρώματα και τις μυρωδιές της άνοιξης, η διαδρομή είναι υπέροχη και δεν πρέπει να τη χάσει κανένας ποδηλάτης.

Η κοιλάδα του Διαρίζου είναι πλούσια σε φυτείες εσπεριδοειδών τα οποία μπορείτε να γευτείτε αν ποδηλατείτε στην περιοχή κατά τους φθινοπωρινούς ή ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης στην κοιλάδα του Διαρίζου θα περάσετε ανάμεσα σε δύο μοναδικούς επιβλητικούς βράχους, τους «Βράχους των Χασαμπουλιών».

Η κοιλάδα την οποία διασχίζει ο ποταμός προσφέρει απίστευτη θέα, με οπωροφόρα δέντρα και μικρά χωριά, μικρές εκκλησίες και ερείπια χωριών από παλιές εποχές.

Πανέμορφη φύση, Αμπελώνες και Ελαιώνες

Διαδρομή 3: Πανέμορφη φύση, Αμπελώνες και Ελαιώνες

 

Πάφος – Αχέλεια, Αγία Βαρβάρα, Παναγιά, Στατός – Άγιος Φώτιος – Χούλου – Λετύμβου – Τσάδα – Πάφος

Επίπεδο δυσκολίας: υψηλό, 80 χλμ.

 

Τεχνική περιγραφή:

Ολόκληρη η διαδρομή είναι σε καλό με πολύ καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μετά το χωριό Αχέλεια και προς την Παναγιά, η διαδρομή είναι κυρίως ανηφορική με κάποιες δύσκολες κατηφόρες.

Κατά την επιστροφή, μετά το χωριό Άγιος Φώτιος-Στατός, η διαδρομή είναι κατηφορική και σε αρκετά σημεία ο δρόμος είναι στενός με κάποιες απότομες στροφές και χρειάζεται επιπλέον προσοχή.

 • Απόσταση: 80 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +1760 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου με 20 ταχύτητες

Σύντομη περιγραφή:

Η διαδρομή ξεκινά κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κάτω Πάφου και το αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Καθ’οδόν θα περάσετε από μικρά, ήσυχα χωριά της κυπριακής υπαίθρου, θα διασχίσετε αμπελώνες και ελαιώνες.

Σύντομα θα βρεθείτε στην άκρη της οροσειράς του Τροόδους, κατευθυνόμενοι προς το δάσος της Πάφου και την ιστορική κοινότητα της Παναγιάς.

Προτού φτάσετε στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θαυμάσια θέα της κοιλάδας της Έζουσας και τον ποταμό Ξερό.

Ιδιαίτερα κατά τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Μάιο όταν η φύση είναι στολισμένη με τα χρώματα και τις μυρωδιές της άνοιξης, η διαδρομή είναι υπέροχη και δεν πρέπει να τη χάσει κανένας ποδηλάτης.

Γενέτειρα της Αφροδίτης, της θεάς του Έρωτα και της Ομορφιάς

Διαδρομή 4: Γενέτειρα της Αφροδίτης, της θεάς του Έρωτα και της Ομορφιάς

Πάφος – Αχέλεια – Αγία Βαρβάρα – Τίμη – Αναρίτα – Γενέτειρα της Αφροδίτης – Πάφος

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο προς μέτριο. Απόσταση: 64 χλμ.

 

Τεχνική περιγραφή:

Ολόκληρη η διαδρομή είναι σε πολύ καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Τα 7 χλμ στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής μπορούν να γίνουν και σε ποδηλατόδρομο.

Μετά το χωριό Αχέλεια και μέχρι να φτάσετε στην περιοχή Πέτρας του Ρωμιού, η διαδρομή είναι κυρίως επίπεδη με μια σύντομη, εύκολη προς μέτριας δυσκολίας ανηφόρα.

 • Απόσταση: 64 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +620 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου και ποδήλατο ταξιδιού (trekking) με 18 ταχύτητες

Σύντομη περιγραφή:

Η διαδρομή αυτή σάς οδηγεί στο μέρος που γεννήθηκε η Αφροδίτη – η θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς. Διασχίζοντας διάφορα χωριουδάκια κατά μήκος της διαδρομής, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους ντόπιους και τον τρόπο ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο.

Εκτός από το μέρος γέννησης της Αφροδίτης, μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαίπαφου στα Κούκλια, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Εκεί θα βρείτε και τα ερείπια του ναού που είναι αφιερωμένος στην Αφροδίτη.

Καθ’οδόν θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή ένα κυπριακό γλυκό για να ανακτήσετε δυνάμεις και να επιστρέψετε στην Πάφο.

Η φύση στα καλύτερά της!

Διαδρομή 5: Πόλη Χρυσοχούς – Νέο Χωριό – Φοντάνα Αμορόσα – Πόλη Χρυσοχούς (Διαδρομή μέτριας δυσκολίας με ποδήλατο βουνού)

Η διαδρομή αυτή απευθύνεται σε ποδηλάτες με λίγη ή καθόλου εμπειρία σε ποδήλατο βουνού, αλλά και σε επισκέπτες που θα ήθελαν να απολαύσουν κάποιες αθλητικές δραστηριότητες στις διακοπές τους.

 

Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και προσφέρει εντυπωσιακή θέα του δάσους του Ακάμα και της θάλασσας της Μεσογείου.

Κατά τη διαδρομή, οι ποδηλάτες μπορούν να κάνουν στάσεις για ξεκούραση και φωτογραφίες.

 

Τεχνική περιγραφή:

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής εξελίσσεται σε χωματόδρομο χωρίς μεγάλη τεχνική δυσκολία εκτός από κάποια σημεία μεταξύ του 16ου και 20ού χλμ όπου οι ποδηλάτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κατηφόρες.

Στην αρχή, μετά το Λατσί και μέχρι το Νέο Χωριό, η κλίση του δρόμου είναι μεγάλη σε κάποια σημεία, κάτι που δυσχεραίνει τη διαδρομή για τους ποδηλάτες. Μετά το Νέο Χωριό η διαδρομή είναι πολύ εύκολη.

 • Απόσταση: 36,5 χλμ.
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Χωματόδρομος εκτός από την αρχή και το τέλος της διαδρομής όπου ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +590 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο βουνού με καλή ανάρτηση

Σύντομη περιγραφή:

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές της περιοχής!

Ξεκινώντας με μια δύσκολη ανηφόρα προς το Νέο Χωριό, σύντομα θα φτάσετε στην καρδιά του δάσους του Ακάμα, σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Η μοναδική θέα και η ομορφιά του τοπίου σάς καλεί να κατεβείτε από το ποδήλατο για να το απολαύσετε. Όταν φτάσετε στην κορυφή και πριν ξεκινήσετε την κάθοδο θα συνειδητοποιήσετε ότι μπροστά σας απλώνεται η πιο όμορφη γαλάζια θάλασσα που έχετε δει ποτέ.

Η παραλία Φοντάνα Αμορόσα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της τα οποία, σε συνδυασμό με τη χρυσή αμμουδιά, αποτελούν υπέροχο θέαμα και απολαυστικό συναίσθημα!

Αφήνοντας τη Φοντάνα Αμορόσα, η διαδρομή είναι υπέροχη αφού έχετε στη μια πλευρά τη θάλασσα και στην άλλη τα πράσινα βουνά και την πλούσια βλάστηση που απλώνεται κατά μήκος της ακτής.

 

Σημεία ενδιαφέροντος:

-Νέο Χωριό

-Θέα της θάλασσας

-Φοντάνα Αμορόσα

-Λουτρά της Αφροδίτης

 

Χρήσιμες εισηγήσεις

 

-Να έχετε μαζί σας αρκετό νερό και σνακ.

-Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής δεν είναι σκιερό, προστατευτείτε από τον ήλιο.

-Να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μετά το Νέο Χωριό θα είστε στη φύση, απομακρυσμένοι από άλλους ανθρώπους.

-Στην παραλία Φοντάνα Αμορόσα μπορείτε να κολυμπήσετε. Πάρτε μαζί σας μαγιό και κλειδαριά για το ποδήλατό σας!

 

Χώροι στάθμευσης

 • Πόλη Χρυσοχούς
 • Περιοχή Σμιγιές – Εκδρομικός χώρος
 • Νέο Χωριό
 • Φοντάνα Αμορόσα
 • Λουτρά της Αφροδίτης
Εξαιρετικές Θαλασσινές σπηλιές, Εντυπωσιακή θέα, Λουτρά της Αφροδίτης

Διαδρομή 6: Πέγεια – Ακάμας – Φοντάνα Αμορόσα – Πόλη Χρυσοχούς (Διαδρομή Μέτριας προς Υψηλής Δυσκολίας)

 

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως δύσκολη και απευθύνεται σε έμπειρους ποδηλάτες. Λόγω της δυσκολίας της, οι ποδηλάτες πρέπει να είναι καλά εφοδιασμένοι καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης νερού ή φαγητού.

 

Τεχνική περιγραφή

 

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής εκτυλίσσεται σε χωματόδρομους χωρίς ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία, με εξαίρεση κάποια σημεία μεταξύ του 34ου και 38ου χλμ όπου οι ποδηλάτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κατηφόρες.

Απόσταση: 53,6 χλμ.

 

 • Κατάσταση οδοστρώματος: Χωματόδρομος εκτός από την αρχή και το τέλος της διαδρομής όπου ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +720 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο βουνού με καλή ανάρτηση

Σύντομη περιγραφή:

Ξεκινώντας από τον Κόλπο των Κοραλλίων, σύντομα θα βρεθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, γνωστό για την απαράμιλλη ομορφιά του.

Καθ’ οδόν θα απολαύσετε ποδηλασία κατά μήκος της ακτής και της περιοχής των θαλασσινών σπηλιών. Μην παραλείψετε να φωτογραφήσετε το ναυάγιο EDRO III.

Η διαδρομή προς τον Ακάμα προσφέρει την ευκαιρία να ποδηλατήσετε κοντά στην άγρια φύση. Επισκεφτείτε το φαράγγι του Άβακα και απολαύστε ποδηλασία στο βουνό και στις άγριες παραλίες με υπέροχη θέα της θάλασσας.

Στην παραλία της Λάρας (κατά την αναπαραγωγική περίοδο) θα μπορέσετε να δείτε το μοναδικό θέαμα που προσφέρουν οι χελώνες που βγαίνουν στην παραλία για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Σιγά σιγά η διαδρομή ανηφορίζει προς το υψηλότερο σημείο, πλησιάζοντας τον Πύργο της Ρήγαινας προτού κατηφορίσει προς μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της χερσονήσου του Ακάμα, την παραλία Φοντάνα Αμορόσα.

Η παραλία Φοντάνα Αμορόσα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της τα οποία, σε συνδυασμό με τη χρυσή αμμουδιά, αποτελούν υπέροχο θέαμα και απολαυστικό συναίσθημα!

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο σημείο αυτό η Αφροδίτη συναντούσε τους εραστές της μακριά από τα πλήθη.

Φεύγοντας από τη Φοντάνα Αμορόσα, η διαδρομή είναι μαγευτική καθώς έχετε στη μια πλευρά τη θάλασσα και στην άλλη τα πράσινα βουνά και την πλούσια βλάστηση που απλώνεται κατά μήκος της ακτής.

 

Σημεία ενδιαφέροντος

-Θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια

-Φαράγγι του Άβακα

-Παραλία της Λάρας, χελώνες

-Φοντάνα Αμορόσα

-Λουτρά της Αφροδίτης

 

Χρήσιμες εισηγήσεις

-Να έχετε μαζί σας αρκετό νερό και σνακ.

-Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής δεν είναι σκιερό, προστατευτείτε από τον ήλιο.

-Να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μετά την παραλία της Λάρας θα είστε στη φύση, απομακρυσμένοι από άλλους ανθρώπους.

-Στην παραλία Φοντάνα Αμορόσα μπορείτε να κολυμπήσετε. Πάρτε μαζί σας μαγιό και κλειδαριά για το ποδήλατό σας!

 

Χώροι στάθμευσης

 • Πόλη Χρυσοχούς
 • Περιοχή Σμιγιές – Εκδρομικός χώρος
 • Νέο Χωριό
 • Φοντάνα Αμορόσα
 • Λουτρά της Αφροδίτης

Δείτε τη διαδρομή

Μοναδική ακτογραμμή, πανέμορφα τοπία!

Διαδρομή 7: Πόλη Χρυσοχούς – Αργάκα – Πωμός – Γιαλιά – Πόλη Χρυσοχούς (διαδρομή χαμηλής δυσκολίας)

Η διαδρομή είναι κατάλληλη για ποδηλάτες χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά όχι για οικογένειες με παιδιά κάτω των 9 ετών. Ο λόγος για τον οποίο η διαδρομή δεν προσφέρεται για οικογένειες με παιδιά είναι ότι κάποια σημεία της έχουν υψηλή κυκλοφορία.

Υπέροχη επιλογή για επισκέπτες που θα ήθελαν να απολαύσουν αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη και οι ποδηλάτες μπορούν να κάνουν διάφορες στάσεις για ξεκούραση, φωτογραφίες ή και για να επισκεφτούν διάφορα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος.

 

Τεχνική περιγραφή

Πολύ καλός ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Σε κάποια σημεία οι ποδηλάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επισημασμένο ποδηλατόδρομο.

 • Απόσταση: 42,6 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +300 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου ή ποδήλατο ταξιδιού (trekking) με 27 ταχύτητες

Σύντομη περιγραφή:

Πολύ ελκυστική διαδρομή για όλη την οικογένεια με παιδιά άνω των 9 ετών καθώς δεν απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση ενώ προσφέρει αρκετές επιλογές για ξεκούραση σε εστιατόρια ή καφετέριες κοντά στη θάλασσα.

Αυτή η παραθαλάσσια διαδρομή αποτελεί μια καλή ευκαιρία οικογενειακής εκδρομής και εξοικείωσης με κάποια από τα ομορφότερα τοπία και χωριά της περιοχής.

Η διαδρομή αυτή διασχίζει διάφορα όμορφα χωριά όπως η Γιαλιά και ο Πωμός, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στάσης για δροσιστικό ποτό ή σνακ σε ένα από τα εστιατόρια ή τις παραθαλάσσιες καφετέριες.

 

Σημεία ενδιαφέροντος

-Ομορφιά του τοπίου

-Πλατείες χωριών

-Εστιατόρια και καφετέριες δίπλα στη θάλασσα

 

Χρήσιμες εισηγήσεις

-Να έχετε μαζί σας αρκετό νερό και σνακ.

-Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής δεν είναι σκιερό, προστατευτείτε από τον ήλιο.

-Να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-Στον γυρισμό πιθανόν να επιλέξετε να κολυμπήσετε. Πάρτε μαζί σας μαγιό και κλειδαριά για το ποδήλατό σας.

 

Χώροι στάθμευσης

-Πόλη Χρυσοχούς

-Αργάκα (χωριό και παράκτια περιοχή)

-Πωμός (χωριό και παράκτια περιοχή)

-Γιαλιά (χωριό και παράκτια περιοχή)

-Αγία Μαρίνα

Πανέμορφα χωριά, υπέροχη θέα!

Διαδρομή 8: Πόλη Χρυσοχούς – Πωμός – Σταυρός της Ψώκας – Πόλη Χρυσοχούς (Δύσκολη διαδρομή για έμπειρους ποδηλάτες)

 

Διαδρομή υψηλής δυσκολίας για έμπειρους ποδηλάτες καθώς αποτελείται από αρκετές ανηφόρες, δύσκολες κατηφόρες και μεγάλες αποστάσεις.

 

Τεχνική περιγραφή:

Ασφαλτοστρωμένος δρόμος με πολύ καλή επιφάνεια.

 • Απόσταση: 91,9 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +1840 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου με τουλάχιστον 20 ταχύτητες

Σύντομη περιγραφή

Για να έχετε επιλέξει αυτή τη διαδρομή, πρέπει να είστε έμπειρος ποδηλάτης.

Πρόκειται για απαιτητική διαδρομή, τόσο λόγω της υψομετρικής αλλαγής αλλά και του μήκους της. Η διάρκεια της ανάβασης στον δασικό σταθμό στον Σταυρό της Ψώκας είναι μεγάλη και φαντάζει ατελείωτη αλλά η γαλήνη που νιώθει κανείς στο Δάσος της Πάφου, τον κάνει να μην θέλει να τελειώσει ο δρόμος.

Τα πανέμορφα τοπία, η υπέροχη θέα σε συνδυασμό με τον πολύ καλό δρόμο κάνουν τη διαδρομή ευχάριστη παρά τη μεγάλη δυσκολία της.

Κατά την ανάβαση, μπορείτε να σταματήσετε σε αρκετά σημεία για να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα της ακτογραμμής.

Καθ’ οδόν προς το Δάσος της Πάφου πιθανότατα θα συναντήσετε ένα μικρό κοπάδι κυπριακών αγρινών να διασχίζουν τον δρόμο σας. Παραμείνετε ψύχραιμοι και κινηθείτε γρήγορα αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες.

Στον δασικό σταθμό στον Σταυρό της Ψώκας μπορείτε να κάνετε στάση στη μοναδική καφετέρια-σνακ μπαρ για ένα σύντομο διάλειμμα πριν ξεκινήσετε πάλι για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής σας.

 

Σημεία ενδιαφέροντος:

-Θέα προς τη θάλασσα πάνω από την περιοχή Κόκκινα

-Σταυρός της Ψώκας

-Δάσος της Πάφου

 

Χρήσιμες εισηγήσεις

-Να έχετε μαζί σας αρκετό νερό και σνακ.

-Φυλάξτε τις δυνάμεις σας για τη μεγάλη ανηφόρα που ξεκινά στο 24ο χλμ.

-Να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Χώροι στάθμευσης:

-Πόλη Χρυσοχούς

-Δασικός σταθμός Σταυρός της Ψώκας

-Γιαλιά

Αμπελώνες, Απομακρυσμένα χωριά, Εξαιρετική θέα της Μεσογείου

Διαδρομή 9: Πέγεια – Κάθηκας – Δρούσεια (Διαδρομή μέτριας προς υψηλής δυσκολίας)

Διαδρομή μέτριας προς υψηλής δυσκολίας για έμπειρους ποδηλάτες καθώς περιλαμβάνει αρκετές ανηφόρες, δύσκολες κατηφόρες και μεγάλες αποστάσεις. Για ποδηλάτες με λιγότερη εμπειρία, η διαδρομή αυτή μπορεί να αποτελέσει δοκιμασία.

Τεχνική περιγραφή

Ασφαλτοστρωμένος δρόμος καλού οδοστρώματος.

 • Απόσταση: 35,2 χλμ
 • Κατάσταση οδοστρώματος: Άσφαλτος
 • Συνολική υψομετρική διαφορά: +770 μέτρα
 • Είδος ποδηλάτου: Ποδήλατο δρόμου με τουλάχιστον 20 ταχύτητες

Σύντομη περιγραφή

Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή που διασχίζει την περιοχή με τα χωριά της Λαόνας όπου παράγονται μερικοί από τους καλύτερους οίνους της περιοχής. Καθ’οδόν μπορείτε να επισκεφτείτε διάφορα οινοποιεία και να απολαύσετε γευσιγνωσία κρασιών.

Αρχικά, πριν την ανάβαση προς την Πέγεια, η διαδρομή περνά μέσα από τις γνωστές Θαλασσινές Σπηλιές, ενώ ανεβαίνοντας προς την Πέγεια έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη θέα όλης της ακτογραμμής από τη χερσόνησο του Ακάμα μέχρι την πόλη της Πάφου.

Στον Κάθηκα, αξίζει να διασχίσετε τα στενά γραφικά σοκάκια της κοινότητας προτού απολαύσετε ένα δροσιστικό ποτό στην πλατεία του χωριού δίπλα από την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας.

Από τον Κάθηκα προς τη Δρούσεια η διαδρομή είναι μοναδική αφού η θέα του γαλάζιου της Μεσογείου γίνεται ένα με το πράσινο του δάσους του Ακάμα. Επίσης, σε διάφορα σημεία μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της θάλασσας και από τις δύο πλευρές του βουνού.

Από τη Δρούσεια, σε σύντομο χρονικό διάστημα και από υψόμετρο 650 μέτρα μέσα από έναν σύντομο δρόμο θα φτάσετε στην ακτογραμμή της Πόλης Χρυσοχούς όπου μπορείτε να απολαύσετε μακροβούτια στα υπέροχα κρυστάλλινα νερά της περιοχής.

Σημεία ενδιαφέροντος:

-Θαλασσινές Σπηλιές

-Κάθηκας – Πλατεία του χωριού

-Θέα της χερσονήσου του Ακάμα από το χωριό Ίνεια

 

Χρήσιμες εισηγήσεις

-Να έχετε μαζί σας αρκετό νερό και σνακ.

-Να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-Μπορείτε να απολαύσετε γευσιγνωσία κρασιών σε κάποια από τα οινοποιεία της περιοχής της Λαόνας (με μέτρο, πάντοτε).

 

Χώροι στάθμευσης:

-Θαλασσινές σπηλιές

-Σημείο θέας (Πανόραμα)

-Κάθηκας

-Ίνεια

-Δρούσεια

-Πόλη Χρυσοχούς

Σημαντικές Διεθνείς και Τοπικές Ποδηλατικές Εκδηλώσεις

Η Πάφος αποτελεί το ιδανικό μέρος για ορεινούς ποδηλάτες: έχει θαυμάσιο καιρό, απαιτητικά υπαίθρια μονοπάτια και καλές υποδομές. Ποδηλάτες αγωνιστικού επιπέδου από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το νησί για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, να συλλέξουν πόντους ή να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα.  Μπορείτε απλά να έρθετε και να παρακολουθήσετε από κοντά, ή να αγωνιστείτε και να συμμετέχετε κι εσείς περνώντας την μέρα σας διασκεδάζοντας έξω στο περιβάλλον.

Τρίαθλο
Κολύμβηση

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Αθλητικού Κέντρου Γερσοκήπου: Κάντε κλικ ΕΔΩ

Τρέξιμο
Τένις

Το άθλημα του τένις στην περιοχή της Πάφου άρχισε να αναπτύσσεται παράλληλα με την ίδια την πόλη μετά το 1975 χάρη στις μεγάλες τουριστικές ροές που κατέκλυσαν την περιοχή. Οι λάτρεις του τένις απολαμβάνουν τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι σε θέση να πραγματοποιούν αγώνες όλο το χρόνο, χάρη στο εύκρατο κλίμα.
Ιδιαίτερα αλλά και ομαδικά μαθήματα διατίθενται για ενήλικες, ζευγάρια και γυναικείες ομάδες όλων των επιπέδων από το επίπεδο αρχαρίων έως το μεσαίο επίπεδο.
Επίσης, διατίθεται πλήρης οδηγός κατάλληλης ρακέτας, επιδιόρθωση χορδών και επισκευές, καθώς και πώληση γενικού εξοπλισμού και ένδυσης και παροχή συμβουλών.
Οι ρακέτες του τένις είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση και παρέχεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις συνεδρίες.

 

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του κυπριακού τένις: Κάντε κλικ εδώ

Προπόνηση ποδοσφαιρικών ομάδων

Η Πάφος είναι το ιδανικό μέρος για την προπόνηση ποδοσφαιρικών ομάδων, ειδικά το χειμώνα, όπως άλλωστε έχει αναγνωριστεί από πολλές βορειο-ευρωπαϊκές ομάδες που επισκέπτονται το νησί για να επωφεληθούν από τον ηλιόλουστο καιρό και τις άριστες εγκαταστάσεις.

Γενικά, ο ξηρός καιρός και οι όχι και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την ποδοσφαιρική προπόνηση. Τα ξενοδοχεία της περιοχής διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις όπως εστιατόρια, καθαριστήρια, συνεδριακές εγκαταστάσεις και άλλα πολλά. Επιπλέον, στην Πάφο υπάρχουν αρκετά γήπεδα ποδοσφαίρου τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες.

Η μεταφορά με λεωφορεία είναι επίσης πολύ εύκολη και οικονομική, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των αεροδρομίων, των ξενοδοχείων και των γηπέδων ποδοσφαίρου είναι μικρές. Οι ερασιτέχνες μπορούν να απολαύσουν ποδόσφαιρο 5χ5 σε γήπεδα τεχνητού χόρτου διαθέσιμα προς ενοικίαση σε ωριαία βάση.

Κατεβάστε το ημερολόγιο των αθλητικών εκδηλώσεων
X