Favicon

Events

No Events on The List at This Time

Follow Us
GO UP
Image Alt

Θαλάσσιες δραστηριότητες

Η Πάφος είναι ευλογημένη με ευνοϊκό κλίμα

Οι πολλές γραφικές παραλίες του νησιού είναι ιδανικές για όλα τα είδη θαλάσσιων σπορ. Τα περισσότερα από τα μεγάλα ξενοδοχεία παρέχουν σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος είναι διαθέσιμος τόσο για τους πελάτες τους όσο και για τους απλούς επισκέπτες. Μπορείτε να απολαύσετε το wind-surfing, τις καταδύσεις, την ιστιοπλοΐα στ’ ανοικτά και τις παράκτιες κρουαζιέρες όλο το χρόνο χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες. Οι επαγγελματίες ναυτιλιακοί πράκτορες είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα, όπως καταδύσεις, μαθήματα ιστιοσανίδας και ιστιοπλοΐας, ημερήσιες κρουαζιέρες και διακοπές με ενοικίαση γιοτ. Για τους δύτες, η εξωτική θαλάσσια ζωή της Κύπρου, τα κρυστάλλινα νερά και οι φυσικοί σχηματισμοί βράχων αποτελούν πραγματικό παράδεισο.

Θαλάσσια σπορ – Δραστηριότητες στο νερό
Καταδύσεις

Η θάλασσα γύρω από την Πάφο είναι κρυστάλλινη και αμόλυντη, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 27 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Υποβρύχιοι βράχοι και κοιλάδες, κοραλλιογενείς αποικίες, ανεμώνες και σφουγγάρια, έντονα πολύχρωμα ψάρια και κοχύλια, για να μην αναφέρουμε τα αρχαία ναυάγια, είναι από τα πολλά μαγευτικά αξιοθέατα που μπορούν να απολαύσουν οι δύτες, ενώ τα πολυάριθμα καταδυτικά κέντρα στην Πάφο προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες σε δύτες όλων των επιπέδων. Δεν υπάρχει κανένα επικίνδυνο υποβρύχιο ρεύμα σε καμία από τις συνιστώμενες περιοχές κατάδυσης, έτσι είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσετε το άθλημα. Ορισμένες σχολές καταδύσεων προσφέρουν μαθήματα με ειδικευμένους εκπαιδευτές και παρέχουν πιστοποιητικά σε όσους ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα.

Amphitheatre Diving Site

Απαιτούμενη Πιστοποίηση: Ανοιχτής Θάλασσας (OW) Πρόσβαση: Από την ακτή ακριβώς μετά το ακρωτήριο του Κόλπου των Κοραλλιών, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα βράχια.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δημοφιλή χώρο κατάδυσης, ο οποίος κυμαίνεται από 4 έως 12 μέτρα. Το σημείο πήρε την ονομασία του από το φυσικό σχηματισμό που αποκόπηκε από τον βράχο λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων και μοιάζει με αμφιθέατρο.

Amphorae Caves Diving Site

Απαιτούμενη Πιστοποίηση: Ανοιχτής Θάλασσας (OW) Υπάρχει ένας αριθμός από ρεματιές και σπηλιές προς εξερεύνηση σε βάθος 5 έως 12 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και μιας με οροφή επιστρωμένη με αμφορείς.

Devil’s Head Diving Site

Απαιτούμενη Πιστοποίηση: Ανοιχτής Θάλασσας (OW) Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος.
Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Πάφου στην περιοχή του Ακάμα και συνδυάζει σπηλιές και διασυνδεδεμένες σήραγγες σε βάθος περίπου 11 μέτρων. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να εντοπίσετε μια πράσινη χελώνα ή μια χελώνα καρέτα καρέτα αν βρίσκεστε εκεί τη σωστή περίοδο. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια αφθονία θαλάσσιας ζωής.

The Vera K Wreck Diving Site

Απαιτούμενη Πιστοποίηση: Ανοιχτής Θάλασσας (OW). Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος σε απόσταση περίπου 25 λεπτά από το λιμάνι της Πάφου.
Αυτό το φορτηγό πλοίο από τον Λίβανο προσάραξε σε ρηχά νερά το 1972 και χρησιμοποιείτο αρχικά ως στόχος εξάσκησης για τον στρατό. Αργότερα ανακηρύχθηκε ως επικίνδυνο σημείο για άλλα πλοία και ανατινάχτηκε το 1974. Τώρα κείτεται στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, 11 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Wreck of the White Star Diving Site

Απαιτούμενη Πιστοποίηση: Ανοιχτής Θάλασσας (OW) Αυτό το ρωσικό πρώην αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι της Πάφου το 2006 καθώς ρυμουλκούνταν στη Λεμεσό για να καταστραφεί πλήρως.  Τώρα βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας, 14 έως 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και φιλοξενεί ροφούς, σαργούς και άλλα ψάρια.

Wreck of the Laboe

Το ναυάγιο του Λαμπόε βρίσκεται δίπλα στους βράχους Μουλιών στην Πάφο. Η περιοχή προστατεύεται πλέον, ως μέρος του έργου των θαλάσσιων πάρκων και δεν επιτρέπεται η εμπορική αλιεία. Το Λαμπόε, 21,5 μ., κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Rendburg, στη Γερμανία, το 1940. Μεταφέρθηκε στην Κύπρο για να χρησιμοποιηθεί ως σκάφος κατάδυσης. Τον Ιούνιο του 2014 βυθίστηκε στην περιοχή των βράχων Μουλιών για να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο. Το μέγιστο βάθος αυτού του ναυαγίου, στο πλώρη, είναι 28 μέτρα. Το ναυάγιο είναι ανοιχτό για εύκολη διείσδυση στη γέφυρα, το σαλόνι και το μηχανοστάσιο.

Κρουαζιέρες

Απολαύστε μια νωχελική μέρα πάνω σε ένα πολυτελές σκάφος που σχίζει σιωπηλά τα κύματα καθώς χαλαρώνετε. Ξαπλώστε και ξεκουραστείτε ή κάντε μια χαλαρή βουτιά ακολουθούμενη από ένα υπέροχο γεύμα στο σκάφος. Οι κρουαζιέρες στο ηλιοβασίλεμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους επισκέπτες που έρχονται να ζήσουν μια ρομαντική εμπειρία, ενώ οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες θα προτιμήσουν μια εκδρομή στα ανοιχτά ή μια έξοδο για ψάρεμα τόνου.

Ερασιτεχνικό Ψάρεμα

Η αλιεία στην Πάφο ήταν ανέκαθεν και γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το ψάρεμα γλυκού νερού στα τοπικά φράγματα, που διαθέτουν μια ποικιλία ψαριών, σε ένα όμορφο και ήσυχο περιβάλλον. Απαιτούνται άδειες ψαρέματος, οι οποίες είναι διαθέσιμες (σε πολύ λογικές τιμές) στα Τμήματα Αλιείας (Τηλ: + 357 26240268).

Δεν απαιτούνται άδειες για ψάρεμα με καλάμι στη θάλασσα και στις ακτές θα βρείτε άφθονα ιδανικά σημεία (σχεδόν σίγουρα θα βρείτε ντόπιους στα καλύτερα μέρη και οι περισσότεροι θα χαρούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί σας).

Επίσης, δεν απαιτείται άδεια αλιείας με ψαροντούφεκο (χωρίς κλείστρο aqualung), ερασιτεχνική θαλάσσια αλιεία, αλιεία με καθετή ή με τράτα.

Οι άδειες έχουν αρκετές προϋποθέσεις που ρυθμίζουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται, τις ημέρες που επιτρέπεται να αλιεύετε και σε ορισμένες περιπτώσεις (ψαροντούφεκα με κλείστρο aqualung και αλιεία τη νύχτα με φως) πόσα ψάρια μπορείτε να αλιεύετε νόμιμα σε κάθε αλιευτική έξοδο.

Τα είδη των ψαριών που μπορεί να ψαρέψετε περιλαμβάνουν τσιπούρες, ροφούς, μαγιάτικα και πέρκες.

 

Ειδικές (ερασιτεχνικές) άδειες αλιείας απαιτούνται από το νόμο για τους αλιείς που χρησιμοποιούν:

– Σκάφη και δίχτυα αλιείας, παραγάδια και παγίδες
– Ψαροντούφεκα με κλείστρο aqualung
– Δίχτυα χωρίς βάρκα.

X