Favicon

Events

july

13jul6:00 pm12:00 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

14jul6:00 pm1:00 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

15jul3:30 pm2:30 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

16jul6:30 pm4:30 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

17jul10:00 am4:30 amAfroBanana Festival Announces 10th Anniversary Edition

Follow Us
GO UP
Image Alt

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ένας κρυμμένος θησαυρός για τους επισκέπτες

Αρχαίοι ναοί, πέτρινοι τάφοι και ρωμαϊκές οικίες με περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα, αντανακλούν τις εξαιρετικά εκλεπτυσμένες κοινωνίες που κατοίκησαν την Πάφο στο παρελθόν. Με μεγαλύτερη από οκτώ χιλιάδες χρόνια ιστορία, η πόλη έχει να επιδείξει μια πληθώρα θησαυρών στον επισκέπτη.

Από την Εποχή του Λίθου, έως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι τη Βυζαντινή εποχή, πολλά από τα αρχαία μνημεία της Πάφου περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κάνετε την επίσκεψή σας ακόμα πιο εντυπωσιακή! Κατεβάστε τα δωρέαν smart apps και ζήστε μια απίστευτη εμπειρία.

Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου (UNESCO)

Κάτω Πάφος, κοντά στο λιμάνι της Πάφου

Τηλ: +357 26306217

Ανοιχτά Καθημερινά:

Χειμερινό ωράριο (16Σεπτεμβρίου – 15Απριλίου): 8,30 – 17,00

Θερινό ωράριο (16Απριλίου – 15Σεπτεμβρίου): 8,30 – 19,30

Είσοδος: 4,50 €

Μερικώς προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια ακολουθώντας τις οδηγίεςπου παρέχονταιαπό το προσωπικό του χώρου. 
(η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη).

Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1980 υπήρξε καταλύτης για την εφαρμογή ενός εκτεταμένου σχεδίου με στόχο την προστασία και τη διατήρηση των αρχαιολογικών ερειπίων της πόλης καθώς και την προβολή τους και την παροχή πληροφοριών για αυτά στους επισκέπτες. Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου περιλαμβάνει χώρους και μνημεία από τα προϊστορικά χρόνια έως τον Μεσαίωνα, ενώ τα περισσότερα χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών οικιών συνθέτουν το εντυπωσιακό επίκεντρο του Πάρκου, αλλά το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης σημαντικά μνημεία όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, η Αγορά, το φρούριο «Σαράντα Κολώνες», η βασιλική της Παναγιάς της Λιμενιώτισσας και οι «Τάφοι των Βασιλέων».

Αρχαίο Ωδείο

The

Το Ωδείο Πάφου βρίσκεται στην Κάτω Πάφο, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής. Πρόκειται για ένα μικρό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα χτισμένο από καλά λαξευμένα κομμάτια ασβεστόλιθου. Σήμερα χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης, η Ρωμαϊκή Αγορά και ένα κτήριο αφιερωμένο στον Ασκληπιό, θεό της ιατρικής.

Η Αγορά

Η Αγορά, που βρίσκεται μπροστά από το Ωδείο, χρονολογείται από τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Σχημάτισε μια τετράγωνη αυλή μήκους 95 x 95 μέτρων, με κιονοστοιχίες. Οι στήλες της κιονοστοιχίας έχουν κορινθιακά κιονόκρανα αλλά δεν υπάρχουν αυλακώσεις.

Το Ασκληπιείο

Ένα ιερό αφιερωμένο στον θεό της ιατρικής, τον Ασκληπιό, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως θεραπευτικό κέντρο. Βρίσκεται στα νότια του Ωδείου και νοτιοδυτικά της Αγοράς. Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα κτηρίων με αρκετά δωμάτια και μια τετράγωνη αυλή.

Σαράντα Κολώνες

Αυτό το ερειπωμένο μεσαιωνικό φρούριο, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, χτίστηκε από τους Λουζινιανούς στις αρχές του 13ου αιώνα πάνω στα θεμέλια ενός προηγούμενου βυζαντινού κάστρου. Καταστράφηκε από σεισμό το 1222.

Το όνομα Σαράντα Κολώνες προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό κολώνων από γρανίτη που βρέθηκαν διασκορπισμένες σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.

Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Γεωργίου στο χωριό Πέγεια

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Πέγεια της Πάφου είναι ένας πολύ γνωστός τόπος προσκυνήματος για την περιοχή. Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 1950, αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία του παλαιοχριστιανικού οικισμού.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και ένα λουτρό από τον 6ο αιώνα, ενώ αργότερα οι ανασκαφές (στη δεκαετία του ενενήντα) αποκάλυψαν ένα μεγάλο οικισμό χωρίς τείχη, που καταλάμβανε τη νότια πλαγιά του ακρωτηρίου κατά τη Ρωμαϊκή και την Πρωτοχριστιανική Περίοδο.

Ο οικισμός άκμασε κάτω από τον Ιουστινιανό Α’ (527 – 565 μ.Χ.) και η πλεονεκτική του θέση υποδεικνύει ότι πιθανώς να ήταν λιμάνι-σταθμός για τα πλοία που μετέφεραν σιτηρά από την Αίγυπτο στην Κωνσταντινούπολη.

Η νεκρόπολη βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού με λαξευμένους τάφους στο βράχο. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η μεγάλη τρίκλιτη «Βασιλική Α’», στο δυτικό πλευρό της οποίας βρίσκεται ένα βαπτιστήριο. Μια μικρότερη τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος βρίσκεται προσαρτημένη στη βόρεια πλευρά του βαπτιστηρίου.

Η τρίκλιτη «Βασιλική Β’»  βρίσκεται στους πρόποδες της νότιας πλαγιάς του ακρωτηρίου, ενώ τα ερείπια της μικρής τρίκλιτης «Βασιλικής Γ’» βρίσκονται στα βορειοανατολικά του οικισμού, με παρακείμενα κτίσματα κατά μήκος της βόρειας πλευράς της, όπως είναι το σκευοφυλάκιο, το ελαιοτριβείο, το πηγάδι, ο ξενώνας και η αυλή.

Ο τόπος προσκυνήματος του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στον χώρο μεταξύ των Βασιλικών και της Νεκρόπολης. Υπάρχει επίσης ένα μικρό εκκλησάκι που ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου – αρχές του 14ου αιώνα και πήρε το όνομα του Αγίου Γεωργίου. Η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κτίστηκε πρόσφατα.

Περιοχή: Πάφος
Διεύθυνση: Χωριό Πέγεια, 11 χλμ. βόρεια της Πάφου
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 26 812 301
Ώρες Λειτουργίας: 16 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου, καθημερινά: 08:30 – 16:00
16 Σεπτεμβρίου – 15 Απριλίου, καθημερινά: 09:30 – 17:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Κλειστός κατά τις Δημόσιες Αργίες.
Τιμή Εισόδου: €2,50
Για οργανωμένες ομάδες πέραν των 10 ατόμων, υπάρχει μια μείωση του 20% στην τιμή εισόδου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να εκδώσει ειδικές κάρτες εισόδου για όλα τα μουσεία και αρχαία μνημεία: (1) Μονοήμερη κάρτα – €8,50, τριήμερη κάρτα (3) – €17,00, εφταήμερη (7) κάρτα – €25,00.
Πρόσβαση Αναπήρων: Εν μέρει προσβάσιμος χώρος σε άτομα με τροχοκάθισμα.
Ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/da
Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.
Ψηφιδωτά της Πάφου

Κάτω Πάφος, κοντά στο λιμάνι της Πάφου
Τηλ: +357 26306217

Ανοιχτά καθημερινά:

Χειμερινό ωράριο (16Σεπτεμβρίου – 15Απριλίου): 8:30 – 17:00

Θερινό ωράριο (16Απριλίου – 15Σεπτεμβρίου): 8:30 – 19:30

Είσοδος: 4,50€ (Πληρώνεται στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου και παρέχει πρόσβαση όλους τους χώρους εντός του Πάρκου)

Η Οικία του Διονύσου

Τα ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν σκηνές από τη μυθολογία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αναστηλωμένης ρωμαϊκής οικίας, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το σπίτι ονομάζεται «Οικία του Διονύσου» χάρη στις πολλές απεικονίσεις του Διονύσου, θεού του κρασιού. Η οικία πιθανότατα ανήκε σε μέλος της άρχουσας ρωμαϊκής τάξης ή σε πλούσιο πολίτη της Πάφου.

Η Οικία του Θησέα

Η οικία του Θησέα βρίσκεται κοντά στην οικία του Διονύσου και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Τα ψηφιδωτά σε αυτή την οικία παρουσιάζουν ενδιαφέροντα γεωμετρικά σχήματα καθώς και μυθολογικές αναπαραστάσεις. Αξιοσημείωτα είναι τα ψηφιδωτά του «Θησέα που σκοτώνει τον Μινώταυρο» και της «Γέννησης του Αχιλλέα».

Η Οικία του Αίον

Τα ψηφιδωτά στην οικία του Αιώνα χρονολογούνται στον 4ο αι. μ.Χ. και βρίσκονται κοντά στα ψηφιδωτά του Διονύσου και του Θησέα. Πέντε σκηνές από την μυθολογία που αξίζει να δείτε είναι: «Το λουτρό του Διονύσου», «Η Λήδα και ο Κύκνος», «Διαγωνισμός ομορφιάς μεταξύ Κασσιόπης και Νηρηίδων», «Απόλλων και Μαρσύας» και «Η θριαμβευτική πομπή του Διονύσου».

Η Οικία του Ορφέα

Τα δάπεδα αυτής της οικίας ανήκουν στον τρίτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται δυτικά της οικίας του Θησέα. Τρεις αξιοσημείωτες ψηφιδωτές απεικονίσεις της μυθολογίας εδώ είναι «ο Ορφέας και η Λύρα του», «ο Ηρακλής και το Λιοντάρι της Νεμέας» και «η Αμαζόνα».

Η Οικία των Τεσσάρων Εποχών

Η οικία βρίσκεται βόρεια του της οικίας του Ορφέα. Ονομάστηκε έτσι από το ψηφιδωτό που απεικονίζει την προσωποποίηση των τεσσάρων εποχών, το οποίο χρονολογείται από το πρώτο μισό του τρίτου αιώνα μ.Χ.

Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου

Λιμάνι, Κάτω Πάφος

Τηλ: +357 26306217

Ανοιχτά καθημερινά:

Χειμερινό ωράριο (16Σεπτεμβρίου – 15Απριλίου): 8:30 – 17:00

Θερινό ωράριο (16Απριλίου – 15Σεπτεμβρίου): 8:30 – 19:30

Είσοδος: 2,50 €

Δεν είναι προσβάσιμο για αναπηρικά αμαξίδια

Το κάστρο της Πάφου ήταν αρχικά Βυζαντινό φρούριο χτισμένο για να προστατεύσει το λιμάνι. Ανακατασκευάστηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και αναστηλώθηκε από τους Οθωμανούς αφότου κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Αρχικά, τον προστατευτικό ρόλο είχε το φρούριο Σαράντα Κολώνες, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα βόρεια. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του, το Κάστρο της Πάφου έχει χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή και ακόμη ως αποθηκευτικός χώρος για αλάτι όταν το νησί αποτελούσε βρετανική αποικία. Το 1935 κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα ορόσημα της περιοχής της Πάφου.

Πολλά πολιτιστικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην πλατεία ακριβώς μπροστά από το κάστρο και κάθε Σεπτέμβριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αφροδίτης της Πάφου παρουσιάζεται σε αυτόν τον χώρο μια διαφορετική όπερα με συντελεστές παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το κάστρο ως υπόβαθρο και μέρος του σκηνικού.

Το Ελληνιστικό – Ρωμαϊκό Θέατρο της Πάφου

Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου της Νέας Πάφου βρίσκεται στη σύγχρονη πόλη της Κάτω Πάφου. Το θέατρο χτίστηκε από τους Πτολεμαίους της Αλεξάνδρειας γύρω στο 300 π.Χ., στη νότια πλαγιά ενός λόφου στα βορειοανατολικά της περιτειχισμένης αρχαίας πόλης. Διασώθηκε μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Μπορεί κανείς να διακρίνει τουλάχιστον πέντε κύριες φάσεις οικοδόμησης και ανακαίνισης καθόλη την ιστορία του θεάτρου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την μεταβαλλόμενη φύση των παραστάσεων κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο καθώς και τις αποκαταστάσεις μετά από σεισμική καταστροφή.

Οι Τάφοι των Βασιλέων

Κάτω Πάφος, Λεωφόρος των Ταφών των Βασιλέων
Τηλ: +357 26306295

Ανοιχτά καθημερινά:

Χειμερινό ωράριο (16Σεπτεμβρίου – 15Απριλίου): 8:30 – 17:00

Θερινό ωράριο (16Απριλίου – 15Σεπτεμβρίου): 8:30 – 19:30

Είσοδος: 2,50 €

Οι μνημειακοί υπόγειοι τάφοι, που εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή, χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. Οι τάφοι αυτοί είναι σκαλισμένοι από στέρεο βράχο και μερικοί από αυτούς είναι διακοσμημένοι κίονες Δωρικού ρυθμού. Αντί για βασιλείς, στην πραγματικότητα εδώ θάφτηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ωστόσο, το μέγεθος και το μεγαλείο των τάφων έδωσαν στην τοποθεσία το μεγαλοπρεπές όνομά της.

Παναγία Χρυσοπολίτισσα

Κάτω Πάφος
Τηλ: +357 26306217

Ανοιχτά καθημερινά:

Χειμερινό ωράριο (16Σεπτεμβρίου – 15Απριλίου): 8:30 – 17:00

Θερινό ωράριο (16Απριλίου – 15Σεπτεμβρίου): 8:30 – 19:30

Είσοδος: Ελεύθερη

Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας χτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω από τα ερείπια της μεγαλύτερης βασιλικής του νησιού της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου. Εντός του χώρου μπορεί κανείς να δει τη Στήλη του Αγίου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Παύλος μαστιγώνεται πριν προσηλυτιστεί στον Χριστιανισμό ο Ρωμαίος Διοικητής Σέργιος Παύλος. Αρχικά η εκκλησία είχε επτά κλίτη, αλλά αργότερα μειώθηκαν σε πέντε κλίτη. Το δάπεδο της βασιλικής ήταν καλυμμένο με πολύχρωμα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Στήλη του Αγίου Παύλου

Ο Άγιος Παύλος επισκέφθηκε την Πάφο το 45 μ.Χ. και προσπάθησε να πείσει τον τότε κυβερνήτη να ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

Τελικά οι προσπάθειές του απέδωσαν καρπούς, αφού όμως προηγουμένως συνελήφθη, δέθηκε και μαστιγώθηκε πάνω στον πέτρινο αυτό όγκο. Έλαβε 40 βουρδουλιές επειδή κήρυττε το Ευαγγέλιο στο νησί.

Η Στήλη του Αγίου Παύλου αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες στάσεις για τους προσκυνητές που επισκέπτονται τις τοποθεσίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος αυτού του πρώιμου προπύργιου της χριστιανικής πίστης.

Βασιλική Έπαυλη στα Κούκλια

Χωριό Κούκλια

Τηλ: +357 26432155

Ανοιχτά καθημερινά:

Χειμερινό ωράριο (16Σεπτεμβρίου – 15Απριλίου)
Δευτέρα – Κυριακή: 8:30 – 17:00

Θερινό ωράριο (16Απριλίου – 15Σεπτεμβρίου):
Δευτέρα – Κυριακή: 8:30 – 19:30

Είσοδος: 4,50 € (στην τιμή περιλαμβάνεται η είσοδος στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου-Κούκλια)

 

Η Βασιλική Έπαυλη στα Κούκλια ήταν ο πυρήνας του φεουδαρχικού θεσμού της περιοχής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επέβλεπε την παραγωγή ζάχαρης. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα με μερικές μεταγενέστερες επεκτάσεις που ανακαινίστηκαν την σύγχρονη εποχή. Σήμερα φιλοξενεί το τοπικό αρχαιολογικό μουσείο.

Χριστιανική Βασιλική στην Πέγεια

Σε όλη την Κύπρο υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εξαίσιες χριστιανικές βασιλικές που οικοδομήθηκαν κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Σήμερα στην Πάφο σώζονται τα απομεινάρια δύο βασιλικών, αυτά της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας και της Παναγίας της Λιμενιώτισσας.

Η βασιλική της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Είναι η μεγαλύτερη βασιλική έχει προκύψει από τις ανασκαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο και κάποτε αποτελούσε τον καθεδρικό ναό της πόλης και την έδρα του επισκόπου. Οικοδομήθηκε στο τέλος του 4ουαιώνα και καταστράφηκε στα μισά του 7ουαιώνα, την περίοδο των αραβικών επιδρομών. Αρχικά, ήταν βασιλική με επτά κλίτη, η οποία όμως ανακατασκευάστηκε και τροποποιήθηκε αρκετές φορές. Η μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Η βασιλική της Παναγίας της Λιμενιώτισσας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πάφου. Πρόκειται για μια βασιλική με τρία κλίτη χτισμένη στις αρχές του 5ουαιώνα. Σήμερα διασώζεται μόνο ένας μικρός αριθμός των τμημάτων των ψηφιδωτών δαπέδων που διέθετε η βασιλική.

Τρεις άλλες βασιλικές, η μία δίπλα στην άλλη, έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από ανασκαφές στην περιοχή του Ακρωτηρίου Δρέπανα, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου. Είναι γνωστές ως οι βασιλικές του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας. Η μεγαλύτερη από αυτές, διαθέτει τρία κλίτη και χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα, η δεύτερη λίγα χρόνια αργότερα ενώ η τρίτη στα τέλη του 6ουή στις αρχές του 7ουαιώνα.

Αρχαία Πόλη Μαρίον

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Μέγα Αλεξάνδρου, οι Πτολεμαίοι ίδρυσαν αρκετές νέες πόλεις. Μετά την ολοσχερή καταστροφή της από τον Πτολεμαίο Α’, πόλη του Μάριου αναστηλώθηκε στις αρχές του 3ουαιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε σε Αρσινόη από την αδελφή και γυναίκα του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου. Δύο άλλες πόλεις ιδρύθηκαν επίσης με το όνομα Αρσινόη, η μια στα ανατολικά της Κύπρου στη Σαλαμίνα, και η δεύτερη στην επαρχία της Πάφου, ανάμεσα στη Νέα και την Παλιά Πάφο. Αυτή η πόλη, η οποία, σύμφωνα με το Στράβωνα, είχε αγκυροβόλιο (προσόρμιον), ιερό (ιερό) και ιερό άλσος (άλσος), δεν έχει ταυτοποιηθεί. Το ιερό της ήταν πιθανότατα αφιερωμένο στη βασίλισσα Αρσινόη, η οποία, με το θάνατό της (το 270 π.Χ.), θεοποιήθηκε και λατρευόταν στην Πάφο ως ίση με την Αφροδίτη, όπως και πολλοί άλλοι Πτολεμαίοι βασιλιάδες και βασίλισσες.

 

Βασιλιάδες του Μάριου

Το αρχαίο βασίλειο του Μάριου με την ομώνυμη πρωτεύουσα (τη σημερινή «Πόλις της Χρυσοχούς») βρίσκονταν επίσης στην επαρχία της Πάφου. Μέσα από αναγραφές αλλά και από επιγραφές σε νομίσματα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σήμερα τα ονόματα 5 μόνο βασιλιάδων του Μάριου:

 

1. Δόξανδρος (5ος αιώνας π.Χ.)
2.   Σασμάς (5ος αιώνας π.Χ.)
3.  Στασίοικος Α΄ (5ος αιώνας π.Χ.)
4. Τιμοχάρης (5ος αιώνας π.Χ.)
5. Στασίοικος Β΄ (5ος αιώνας π.Χ.)
X